НОВИНИ

У 2020 році значно зросла кількість природних катастроф та стихійних лих

08.10.2020 13:04
404_pogoda3

Цьогоріч шторми, пожежі та посухи на планеті траплялися значно частіше та були масштабнішими, ніж у минулі роки. Так, лише у США природні катаклізми вже обійшлися країні щонайменше в 50 мільярдів доларів – удвічі більше, ніж у 1980-ті роки. Про це повідомляє bloomberg, пише agronews.ua.

За даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень, США в 2020 році вже пережили 16 катастроф, пов’язаних з кліматом, котрі завдали шкоди на понад 1 млрд доларів кожна.

Середньорічний показник за 2015-2019 роки становив 13,8 мільярдів доларів на рік, що більше ніж удвічі більше середнього показника з 1980 року.

Значно масштабнішими стали й пожежі – так звані Гігафайри (мегапожежі). Пожежі, які розпочалися в Каліфорнії в серпні, стали першим зафіксованим гігафайром, який охопив більше мільйона з 4 мільйонів акрів у штаті, які згоріли до цього часу цього року.

Але найсуттєвішим лихом для сільського господарства країни стала посуха. На кінець вересня близько 43% континентальної частини США стикалися з посухою, особливо на північному сході та заході. Це найбільша площа посухи з вересня 2013 року, коли Захід зіткнувся з багаторічним посушливим періодом. Острови Кадьяк і Гаваї, а також Аляска також переживають посуху.

Оскільки все більше тепла потрапляє в атмосферу і біосферу Землі, повітря та вода утримують більше енергії для живлення штормів. Минулий місяць був “найгарячішим” зафіксованим вереснем за останні роки у всьому світі, повідомляє європейська кліматична служба Коперника. У США на поточний момент температура на 2,3 ° за Фаренгейтом (1,3 ° за Цельсієм) вище середнього показника усього 20 століття.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: