НОВИНИ

У 2018 році в Україні зібрали 190 тонн батату

10.04.2019 19:00

Батат швидко набуває популярності серед українських фермерів. Ба більше – цю культуру до свого звіту віднедавна включає й офіційна статистика. Так, у 2018 році валовий збір батату в українських господарствах сягнув 190 тонн, свідчать дані Державної служби статистики України. Про це повідомила прес-служба Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Для порівняння: ще роком раніше в офіційних звітах обсяг урожаю батату був зафіксований на рівні 20 тонн.

Таку тенденцію самі виробники обґрунтовують вельми високим потенціалом цієї культури. По-перше, за їхніми словами, батат може доволі ефективно вирощуватися на всій території України. Щоправда, в південних областях урожайність помітно вища, ніж на півночі країни.

По-друге ж, ця продукція досить затребувана як на внутрішньому ринку, так і на експорт.

«Українці все більше смакують солодкою картоплею, а деякі навіть відмовляються від споживання традиційної картоплі. При цьому, по мірі збільшення виробництва, ціна на батат на українському ринку щороку знижується, що також стимулює споживання цієї продукції в Україні», – зазначила головний аналітик Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тетяна Смірнова.

За словами експерта, споживання батату в європейських країнах ще в 2017 році перевищувало 300 тис. тонн на рік і щороку зростає. Але поки що про системний експорт українського батату говорити зарано, адже через досить невеликий обсяги виробництва зібрати експортну партію доволі складно.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: