НОВИНИ

Світовий банк прогнозує Україні зростання ВВП завдяки запровадженню ринку землі

21.11.2019 15:20
0f65e1263e5cd10933e33a8d974c5dc2

У Світовому банку вважають, що запровадження прозорого ринку землі активізує зростання ВВП України. За його оцінкою, протягом наступних 5 років ВВП зможе зростати на 0,5–1,5% у рік.

Світовий банк оприлюднив 19 листопада доповідь, присвячену ринку землі в Україні. У ній зокрема йдеться про те, що мораторій на продаж землі є головною завадою для надходження інвестицій до країни.

Наголошують експерти і на тому, що український аграрний сектор має низку переваг у порівнянні з європейським. Зокрема площі орних земель в Україні є найбільшими у порівнянні з іншими країнами Європи — вони складають 33 млн га. Також перевагами є дуже родючі грунти та стратегічне географічне розташування країни.

Незважаючи на усі ці переваги, сільське господарство в Україні є набагато менш ефективним, аніж в країнах ЄС. Так, додана вартість ведення сільського господарства у нашій країні з розрахунку на 1 га торік складала 440 дол., тоді як у Польщі – 1100 дол., у Франції – 2450 дол.

Основною причиною цього є те, що українське агровиробництво зосереджується на продукції з низькою доданою вартістю (зерно). У Світовому банку наголошують, що запровадження ринку землі може змінити ситуацію.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: