НОВИНИ

Створено унікальну вакцину для захисту курей від кількох хвороб

06.02.2019 17:14

Британські дослідники з Інституту Пірбрайту (The Pirbright Institute) опублікували свої наукові статті про створення унікальної вакцини для курей, здатну захищати птицю від двох смертельно небезпечних хвороб (Марека та інфекційної хвороби бурса) одночасно. Нову вакцину створили за допомогою технології редагування генів CRISPR/Cas 9. Про це повідомляє Poultry World.

За статистичними даними, обидві хвороби є надзвичайно небезпечними та здатні наносити суттєві економічні збитки господарствам по всьому світу. Через смертельні віруси світова птахівницька промисловість щороку втрачає $1 млрд.

Дослідження тривали 2 роки.

«Колосальна робота була проведена, аби визначити правильні кількості й терміни реалізації на кожному з етапів. Однак, тепер ми маємо високоефективну процедуру, яка в рази краща за попередні технології. Так, і раніше створювалися рекомбінантні вакцини, які захищають від обох вірусів, але вони не були такими надійними», – заявив один з науковців, професор Венугопал Наїр.

Інфекційною бурсальною хворобою найчастіше заражаються курчата. Вона характеризується діареєю, внутрішньом’язовими крововиливами, ураженнями травного каналу та нирок. Захворіти можуть до 100% птиці, летальність – 40—60%. Після виявлення ІБХ на господарстві вводять карантин. Головним джерелом інфекції є заражена птиця. Також вірус може поширюватися з кормами, шкідниками кормів, обслуговуючим персоналом, дикими птахами (горобці, голуби).

Хвороба Марека зустрічається в курей та індиків. Вражає нервову систему, а при гострій формі має лейкотичні ознаки та масово вбиває птицю. Збудник — онкогенний вірус герпесу групи В. У природних умовах до хвороби Марека найчутливіші кури. Можуть також заражатися індики, перепели, фазани, куропатки, голуби та інші види птиці. Головне джерело збудника вороби — хвора птиця.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: