НОВИНИ

Стало відомо, як змінилися ціни на ріпак

02.06.2021 08:47
1a

Попри сильну волатильність ринків олійних культур, високі темпи сівби каноли в Канаді та сприятливу для посівів ріпаку погоду в ЄС і Україні, минулого тижня ціни на ріпак та канолу залишалися стабільними. Про це повідомляє graintrade, пише agronews.ua.

Експерти Strategie Grains у новому звіті збільшили прогноз виробництва ріпаку в ЄС у 2021/22 МР з 16,78 до 16,82 млн т, що на 2,2% перевищить зібрані торік 16,45 млн т.

Серпневі ф’ючерси на ріпак на паризькій Euronext вчора впали на 4,5 €/т до рівня попереднього місяця 515,25 €/т або 630,2 $/т, втративши за тиждень 0,5% ціни.

Ціни на ріпак залишаються на високому рівні, оскільки в ЄС виробництво олійної майже відповідатиме торішньому рівню, тому прийдеться імпортувати понад 6 млн т ріпаку, а врожай каноли в Канаді та ріпаку в Україні цьогоріч може навіть зменшитися у порівнянні з попереднім сезоном.

В Україні холодна погода у квітні та травні затримала розвиток посівів ріпаку, тому врожайність буде не надто високою, навіть попри рясні опади у травні.

Форвардні ціни на ріпак в Україні залишаються на рівні 620-630 $/т для поставок у порт в липні – серпні. Значна кількість переробників планує збільшити обсяг переробки ріпаку з огляду на раннє завершення сезону переробки соняшника.

В Канаді завдяки сухій погоді у квітні та травні темпи сівби каноли випереджують середньорічні, а рясні дощі останніх тижнів покращують перспективи врожаю. Станом на 25 травня ярими культурами у провінції Саскачеван засіяно 86% запланованих площ, а у провінції Альберта – 89,8% у порівнянні з 77% та 77,5% відповідно в середньому за 5 років.

Листопадові ф’ючерси на канолу продовжують дорожчати, і протягом тижня виросли з 695 CAD/т до 727,4 CAD/т або 603,7 $/т, тоді як липневі стабільно залишаються на високому рівні 900 CAD/т або 747 $/т. Котирування підтримує зниження курсу канадського долара відносно американського на 4,5%, починаючи з квітня.

Погода залишається визначальним чинником впливу на ціни ріпаку та каноли, тому висока волатильність ринків зберігатиметься найближчим часом.

Нагадаємо, що названо 7 агрокультур, в які варто інвестувати в найближчі роки.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: