НОВИНИ

Стало відомо, що провокує кризу у галузі свинарства в Україні

25.01.2021 08:09
ya-17521

Що провокує кризу у свинарстві в Україні та що робити в 2021 році, щоб працювати в прибуток, розповів генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко, повідомляє  agronews.ua.

Найвища собівартість свиней в Європі і вдвічі вища за курку на тих само кормах, більші на 40% витрати кормів у собівартості свиней при менших на 30% цінах на корми ніж в ЄС, подорожчання кормів на кінець 2020 року на 50%, зниження доходів населення через COVID-19, відкриття ринку землі і втрата значення свинокомплексів «соціальних проектів» – основні виклики 2021 року.

2021 року нас очікує масове закриття неефективних свинокомплексів – прогноз виконавчого директора Асоціації «М’ясної галузі» Миколи Бабенка, ще шість місяців тому викликав великий резонанс і обговорення у агробізнесі і в ЗМІ.

Названо причини, що провокує кризу у свинарстві в Україні:

Перше причина – перевитрати кормів. Якщо порівняти свинарство України, навіть, з ЄС, в 2019 році витрати кормів у собівартості свиней були більші на 40%, це при тому, що завдяки меншим цінам на сировину, корми в Україні були дешевші на 30%. Ми опублікували ці дані.

Друга – подорожчання зернових на 50%. Відповідно в кого свинарство було неефективним – стане ще більш неефективним, а по факту буде просто приносити великі збитки. Об’єктивно, в 2020 році собівартість свиней на багатьох свинокомплексах перейшла межу 40 грн/кг, а в 2021 році неефективні свинокомплекси будуть працювати з собівартістю 45-50 грн/кг.

Третя причина – ціни на свиней будуть зменшуватися і далі. Сусідство з ефективним вирощуванням свиней в країнах ЄС і надлишок там виробництва свинини – не можна ігнорувати.

“Собівартість свиней в Україні різна. На свинокомплексах з сучасною генетикою вона була в 2020 році менше 30 грн/кг, але у більшості, так як і повідомила галузева Асоціація “Свинарі України” 38-41 грн/кг. З 2021 року відбудеться ріст собівартості, відповідно до 35-40 грн/кг у ефективних і 45-50 грн/кг у неефективних свинокомплексів. Собівартість свиней в ЄС, без ПДВ, 2020 рік – 0,8 євро/кг, 2021 рік – 1 євро/кг”, – коментує виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” 

14.10.2020 між Topigs Norsvin та Центром підвищення ефективності в тваринництві (СІАВ) підписаний контракт про запуск, поширення і контроль генетики Topigs Norsvin в Україні. 

Крім технологічного і експертного супроводу, поставок живих тварин, генетичного матеріалу, Центр підвищення ефективності в тваринництві організує в Україні свинокомплекси з чистопорідними тваринами для отримання ремонтних свинок Topigs Norsvin під потреби товарних ферм, а також здійснюватиме управління станцією штучного осіменіння.


Нагадаємо, що в Україні 27 січня відбудуться безкоштовна конференція від генетичної компанії Topigs Norsvin «Виходячи за межі». Вже вдруге Topigs Norsvin збирає свинарів України, щоб поділитися корисною та актуальної інформацією, надати консультації та поради. Онлайн-зустрічі від Topigs Norsvin та СІАВ стають самими відвідуваними у свинарстві в Україні. 

???? Дата: 27 січня 2021, 16:00
???? Місце проведення: Zoom

Реєстрація за посиланням: Конференція “Виходячи за межі”

TN-gif


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: