НОВИНИ

Стало відомо, якими будуть ціни на землю в 2020 році

11.11.2019 10:32
pole04.09-1-623x370

Із запуском ринку землі в 2020 році середня ціна в Україні за один гектар сільгоспземлі складе близько $2 тисяч, але ціна різнитиметься в областях і залежно від обраної моделі ринку землі. Прогнозом щодо рівня цін на українську землю поділився радник прем’єр-міністра з економічних питань та земельної реформи Олексій Мушак, повідомляє Znaj.ua.

Ціна близько $2 тисяч, за словами Олексія Мушака, буде актуальною за умови впровадження  першої запропонованої моделі ринку землі – там, де є всі гравці. Проте ціна різнитиметься в областях і залежатиме від конкретних умов. Радник прем’єр-міністра навів приклад: у Херсоні та на Волині земля може бути дешевшою, ніж у середньому, а в Полтаві, Черкасах, Вінниці – навпаки, дорожче, бо в цих областях кращі землі і вища конкуренція.

Але є й інша модель ринку землі, яка передбачає обмеження продажу: за кількістю гектарів в одні руки і щодо допуску до ринку іноземців. За цих умов первинну ціну зменшать до $1,9 тис. за гектар, каже Олексій Мушак.

Він також розповів, як формуватиметься ціна у підсумку.

«Якщо кредитна ставка для України буде 5%, то ви середню оренду, яка буде 200 доларів, множите на 20 – і земля буде коштувати чотири тисячі доларів. Чому в Європі така висока вартість землі? Тому що у них грошовий ресурс дуже доступний, умовно кажучи, нульова ставка», – сказав Олексій Мушак.

Особливої різниці в цінах для фізичних, юридичних осіб або іноземців не буде, поінформував він.  Формування кінцевої ціни залежатиме від особливостей оподаткування для кожної категорії.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: