АНАЛІТИКА

Названо екзотичні фрукти, які продають в Україні найдорожче: від 4,3 тис грн за штуку

15.09.2020 09:32
1045548

Найдорожчим екзотичним фруктом на прилавках України наразі є плід джекфрукта. Одна штука цього екзотичного плоду повної стиглості та високої якості обійдеться пересічному українцю у 4300 грн. Про це в огляді ринку тропічних та екзотичних фруктів повідомляє agronews.ua.

Джекфрут, або індійське хлібне дерево — це найбільші їстівні плоди, які ростуть на деревах: завдовжки 20-90 см і діаметром до 40 см, вони важать до 34 кг. Усередині кожен плід розділений на великі частки, які містять солодку жовту м’якоть, що складається з соковитих слизьких волокон. Шкірка і насіння зрілого плоду видають сильний неприємний запах, що нагадує запах гнилої цибулі, тоді як м’якоть пахне приємно, схоже на банан і ананас. Всі частини рослини, включаючи шкірку, містять клейкий латекс, тому обробляти плід рекомендується, змастивши руки соняшниковою олією або надівши гумові рукавички. Перезрілий плід стає коричневим і швидко псується, але в холодильнику його можна зберігати 1-2 місяці.

Плід містить велику кількість макро — і мікроелементів, вітамінів, рослинну клітковину, яка нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, допомагає виведенню токсинів, очищає кишечник. Стиглі плоди містять до 40% крохмалю, що більше, ніж у хлібі. Фолієва кислота, вітаміни А, С, магній сприяють кровотворенню. Деякі фахівці стверджують, що м’якоть джекфрута знижує інтенсивність впливу алкоголю на організм. Саме завдяки цим чуткам плоди джекфруту дуже популярні в богемних колах. Джек-фрут посідає перше місце за вартістю серед екзотичних фруктів.

Друге місце по ціні на плоди посідають дуріан та гуанаба.

Назва Дуріан цібетиновий — zibethinus — походить від слова «цібетин» — пахучої речовини, яку виділяють залози хижака, ссавця — цівети. Синоніми і місцеві назви: дуріон, смердючий плід, деревинний сир, цібетний фрукт. Плоди дуріана, незважаючи на огидний запах, який виключає їх зберігання в закритих приміщеннях, вважаються найціннішими в Південно-Східній Азії фруктами. В Україні один плід дуріану обійдеться любителям екзотики у 2800 грн.

Гуанаба, або соу-сеп пристосований до клімату із високою вологістю і теплими зимами. Температури нижче 5 °C викликають опадання листя, а температура нижче 3 °C може бути фатальною. Смак можна порівняти зі смаком суниці й ананасу, змішаних разом в соку. Соу-сеп частіше вживають у вигляді соку, ніж сам плід.

Поза зоною свого природного росту, існує обмежене виробництво, але не північніше півдня Флориди. Також вирощується в південно-східній Азії.

Всередині біла м’якоть і чорне насіння. М’якоть використовують у виробництві морозива, шербетів та кремів, сиропів, цукерок, тортів, желе і варення.

Містить фруктозу. У фрукті також міститься велика кількість вітаміну С, вітамін B1, та вітамін B2. Сам фрукт, насіння і листя мають застосування в народній медицині в районах вирощування рослини.

Виробники чаю знайшли не менш корисне застосування саусепу — великолистий чорний або зелений чай просочують соком цього екзотичного фрукта, що надає чаю неповторний аромат і смак.

В Україні гуанабу можна придбати за 2800 грн/шт.

Скред інших екзотичних принад на українських прилавках можна назвати:

– питний кокос – у середньому 125 грн/шт;

– папайя королівська – 400 грн/шт;

– питахая – 200 грн/шт.

Загалом, на поточний момент в Україну ввозиться більше 60 видів екзотичних та рідкісних фруктів зі всього світу.


Перегляди: 119
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: