ВАЖЛИВО

Стало відомо, чи буде дефіцит солі та цукру в Україні

03.10.2022 14:15
_104112413_32ed731e-dea5-4f12-a2f6-5826e91cf4d9

В Україні наступного року не очікується дефіциту солі чи цукру. Вітчизняні виробники зможуть задовольнити потреби населення у цих продуктах. Про це розповів заступник директора українського інституту агроекономіки Микола Пугачов в ефірі телеканалу «Суспільне», пише  agronews.ua.

Водночас, за його словами, стабільних цін ніхто не гарантує. Вартість солі та цукру на українських прилавках може зрости більш ніж на 10%.

Як додав Микола Пугачов, цьогоріч було засіяно близько 180 тис. га цукрового буряку, з якого аграрії розраховують зібрати щонайменше 7,5 млн т сировини. Такий урожай, за словами експерта, поступається минулорічному лише на 20%.

Експерт наголосив, що із зібраного урожаю можна виготовити до, 1,1 млн т цукру. На експорт цього звісно ж не вистачить, зате потреби українців у цукрі будуть забезпечені у повному обсязі. Дефіциту не відчує і спиртова галузь. При цьому ціна цукру-піску може зрости на 10% чи навіть 12%.

Загалом тенденція до здорожчання цукру в Україні з’явилася ще у 2021 році. Тоді був зафіксований рекордний ціновий стрибок. Вартість кілограмової пачки цукру у вітчизняних супермаркетах збільшилася на 61,5%.

Зараз же з’явилося чимало нових приводів до підвищення ціни на цукор. Війна спричинила проблеми з енергоресурсами, які складають майже 70% вартості цукру. Додамо до цього ускладнену логістику та загальну економічну кризу, і здорожчання цукру вже не видається якимось нонсенсом.

Що ж стосується солі, тимчасовий її дефіцит через окупацію Соледару та захоплення росіянами підприємства «Артемсіль», вдалося подолати за рахунок продажу морської солі. Зараз же Соледар вже звільнений від окупантів, тож найбільший виробник солі в Україні незабаром повністю відновить свої виробничі потужності.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: