ВАЖЛИВО

Свинарство 2021 – програти не можна виграти, – Бабенко

30.12.2020 17:02
_DSC6113-2

Свинарство 2021 – програти не можна виграти, – Микола Бабенко. Розділовий знак кожен сам поставить в 2021 році, там де вважає правильно. Як пройшов 2020 рік, чому українські свинарі програють у глобальному ринку і  що їм робити в 2021 році, щоб працювати з прибутком, Микола Бабенко розповів у новому інтерв’ю agronews.ua.

Нагадаємо, ще з початку пандемії COVID-19 Асоціація «М’ясної галузі» проявила занепокоєння щодо ситуації в українському свинарстві.

Найвища собівартість свиней в Європі і вдвічі вища за курку на тих само кормах, більші на 40% витрати кормів у собівартості свиней при менших на 30% цінах на корми ніж в ЄС, подорожчання кормів на кінець 2020 року на 50%, зниження доходів населення через COVID-19, відкриття ринку землі і втрата значення свинокомплексів «соціальних проектів» – основні виклики 2021 року.

2021 року нас очікує масове закриття неефективних свинокомплексів – прогноз виконавчого директора Асоціації «М’ясної галузі» Миколи Бабенка, ще шість місяців тому викликав великий резонанс і обговорення у агробізнесі і в ЗМІ.

Як пройшов 2020 рік, чому українські свинарі програють у глобальному ринку і  що їм робити в 2021 році, щоб працювати з прибутком, читайте в інтерв’ю.


– Пане Миколо, всіх цікавить, які будуть ціни на свиней у 2021 році і що буде на них впливати?

На жаль, прогноз цін на 2021 рік для більшості свинарів невтішний. Всі умови склалися саме так, що в 2021 році утриматися в ринку зможуть лише ефективні свинарські бізнеси, які будуть мати собівартість свиней 35 грн/кг.

Перші 3 місяці 2021 року прогнозні ціни на свиней будуть в межах 30-35 грн/кг, у другому кварталі почнеться ріст 40-45 грн/кг. До літа поголів’я свиней відчутно зменшиться і настане дефіцит, тоді ціна може вирости і до 55-60 грн/кг. У наших бізнес-планах середню ціну за рік ми ставимо 47,5 грн/кг. Тобто, свинокомплекс на 1000 свиноматок із шлейфом на сучасній генетиці, при дотриманні технології в 2021 році заробить прибутку мінімум 37 млн грн, а з 2022 року вдвічі більше.

Ціни на свиней знаходяться під впливом трьох факторів:

Перший – безмитний імпорт значно дешевшої свинини з країн ЄС по ціні 1-1.2 євро/кг в забійній вазі без ПДВ, та менше 1 євро/кг без ПДВ з Канади та США. З доставкою і сплатою ПДВ, собівартість імпортованої свинини в напівтушах буде менше 50 грн/кг.

Другий – курятина, низька собівартість, перевиробництво і обмеження експорту через пташиний грип. Собівартість свиней в Україні вдвічі вища від курки, в країнах з розвинутим свинарством – ці види м’яса мають однакову собівартість.

Третій – відкриття в 2021 році ринку землі і втрата значення свинокомплексів «соціальних проектів», вони стануть непотрібні, ніхто дотувати далі збиткові бізнеси не буде.

– Яка собівартість свиней на свинокомплексах України і ЄС була в 2020 році і буде в 2021 році?

Собівартість свиней в Україні різна. На свинокомплексах з сучасною генетикою вона була в 2020 році менше 30 грн/кг, але у більшості, так як і повідомила галузева Асоціація “Свинарі України” 38-41 грн/кг. З 2021 року відбудеться ріст собівартості, відповідно до 35-40 грн/кг у ефективних і 45-50 грн/кг у неефективних свинокомплексів.

Собівартість свиней в ЄС, без ПДВ, 2020 рік – 0,8 євро/кг, 2021 рік – 1 євро/кг.

– Керівництво Асоціації «Свинарі України» 2020 рік назвало непередбачуваним і непрогнозованим, ви згодні з цим?

Ні. Прогнози і заяви керівництва цієї асоціації часто носять маніпулятивний характер, так є 8 років з компенсаціями свинокомплексам за свиней у випадку АЧС, так є і з собівартістю. Вони ввели свинарство і м’ясну галузь у велику кризу, а населення до необхідності платити подвійну ціну за свинину через корупцію і фальшування у вирощуванні. Ми не перший рік попереджали про перевитрати і високу собівартість в свинарстві – реакція завжди була негативна, керівництво галузевої асоціації не визнавало проблеми високої собівартості свиней і переконувало свинарів, що проблеми немає.

– Всі кажуть за кризу в свинарстві в 2021 році, що її спричинило?

Перше причина – перевитрати кормів. Якщо порівняти свинарство України, навіть, з ЄС, в 2019 році витрати кормів у собівартості свиней були більші на 40%, це при тому, що завдяки меншим цінам на сировину, корми в Україні були дешевші на 30%. Ми опублікували ці дані.

Друга – подорожчання зернових на 50%. Відповідно в кого свинарство було неефективним – стане ще більш неефективним, а по факту буде просто приносити великі збитки. Об’єктивно, в 2020 році собівартість свиней на багатьох свинокомплексах перейшла межу 40 грн/кг, а в 2021 році неефективні свинокомплекси будуть працювати з собівартістю 45-50 грн/кг.

Третя причина – ціни на свиней будуть зменшуватися і далі. Сусідство з ефективним вирощуванням свиней в країнах ЄС і надлишок там виробництва свинини – не можна ігнорувати.

– Асоціація «М’ясної галузі» і ваша експертна організація мають рішення для свинарів?

Так. Вирощування і переробка – єдиний ланцюг, ми взаємозалежні і мали подбати за сировинну безпеку. Весь ланцюг має запрацювати злагоджено, а не як раніше – в протистоянні свинарства і переробки, перетягуванні «цінового канату». 

Просто лишити все, як є, вже не вийде. Ми повинні були запропонувати ринку модель вирощування свиней в 2021 році із гарантованою конкурентною собівартістю 1 кг 35 грн/кг на традиційних сухих кормах.

– Як зупинити падіння свинарства і які ви пропонуєте рішення?

Асоціація “М’ясної галузі” спільно з Центром підвищення ефективності в тваринництві (СІАВ) створює умови для зниження собівартості вирощування, щоб і ціни на м’ясо були доступні, і свинокомплекси були з прибутками. Зниження собівартості стало нашою спільною задачею №1.

Щоб свинокомплексам заробити в 2021 році, потрібно зробити три кроки.

Якнайшвидша заміна генетики – це перший крок. Глобальний ринок – як гонки, виграє той в кого досконаліший і надійніший автомобіль, у нашому випадку – свиноматка. Стара генетика свиней відстала від сучасного свинарства.

У терміні відгодівлі стара генетика програє мінімум 30 днів. При середній ціні кормів 10 грн/кг додаткові 30 днів відгодівлі на фініші – 900 грн перевитрат кормів на кожній свині, це додаткові 8 грн на кожен кг собівартості та на 1/3 більша кількість споживання кормів на відгодівлі, ніж в країнах з розвинутим свинарством.

У багатоплідності – програш на 5 поросят на опорос. Давайте порівняємо, з 16 живими поросятами на опорос нам потрібно на 1/3 менше свиноматок на однакову кількість свиней проданих за рік ніж при 11 живих поросятах на опорос. Менше на 1/3 кількість свиноматок – це менше використання кормів на свиноматок на 1/3. В реаліях України важливо, щоб свиноматка сама могла годувати 16 поросят. Такі характеристики має лише одна генетика – Topigs Norsvin.

В 2020 році Центр підвищення ефективності в тваринництві відкрив доступ для українських свинарів до самої інноваційної генетики свиней в світі – Топігс Норсвін і став офіційним їх представником в Україні.

Саме на показниках Топігс Норсвін ми порахували найнижчу собівартість вирощування свиней в Україні в 2021 році – 35 грн/кг з цінами на зернові 7 тис грн/т, соєву макуху 17 тис грн/т, соняшникову макуху 10,8 тис грн, т, висівки 5 тис грн/т.

Важливо, що свинокомплексам додатково кошти на заміну генетику, практично, не потрібні. Достатньо продати стару генетику, це як правило свиноматки по 250-300 кг і цього буде достатньо для купівлі нової, сучасної.

Крок другий – керування витратами, контроль собівартості. У нас є унікальний досвід аудитів і антикризового менеджменту на свинокомплексах, який ми реалізували у програмі управління свинокомплексом з контролем собівартості в реальному часі – ПігЦентр. Не можна далі контролювати собівартість свиней на свинокомплексі 1 раз в рік – в лютому, коли бухгалтерія зведе всі витрати і продажі.

Крок третій – консолідація вирощування і переробки.

Як ви бачите консолідацію свинарів і переробників?

Об’єднання виробників і переробників – загальносвітова тенденція, вигідна для обох сторін. Ми зібрали все саме передове, від генетики, планування, обліку і контролю до годівлі, лабораторної діагностики, профілактики і лікування, захисту від корупції і фальшування. Все це ми запропонуємо свинарям з 2021 року через кооперацію виробників і переробників. Готові і фінансувати розширення потужностей з вирощування або модернізацію існуючих.

Микола Бабенко також наголосив, що свинарство в Україні все ще йде до краху через корупцію, фальшування, порушення технології, неефективне ведення бізнесу і як наслідок – найвищу собівартість в Європі.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: