ВАЖЛИВО

В Асоціації «М’ясної галузі» занепокоєні ситуацією на українському ринку свинарства

25.04.2020 14:02
94568450_2652124985068614_6831028038407290880_n

Підприємства Асоціації «М’ясної галузі» (АМГ) занепокоєні ситуацією, що склалася в українському свинарстві за останні 5 років. Про це повідомляє прес-служба асоціації «М’ясної галузі», пише agronews.ua.

Зокрема:

-Поголів’я у 5,7 млн голів свиней станом на 01.01.2020 року – це найменша чисельність свиней за всі роки незалежності України;

-Середньодушове споживання свинини зменшилось на 10 кг і сьогодні складає 15 кг на людину в рік. При тому, що в середньому по ЄС – понад 41 кг, в Китаї – 40 кг, в сусідній Білорусі – 38,5 кг;

-500 підприємств щороку припиняє займатися свинарством. Разом із закриттям свинокомплексів тисячі людей втрачають роботу, села занепадають, молодь їде розвивати свинарство у країнах Євросоюзу.

-Зменшення поголів’я свиней і споживання свинини українцями відбувається на фоні цін на живих свиней в Україні, вищих за ціни на свиней в забійній вазі (70% від живої ваги) в світі. Так, згідно з даними Євростату, ціни на напівтуші свиней станом на 22.04.2020 року складали 0,69 євро/кг у США, 0,93 євро/кг у Бразилії, 0,95 євро/кг у Канаді, 1,83 євро/кг в ЄС.

world pig prices en1

Також викликає занепокоєння, що за 9 років розповсюдження африканської чуми свиней (АЧС) в Україні не запущені компенсації свинокомплексам за свиней у випадку спалаху. Відсутність компенсацій свинокомплексам вбиває промислове свинарство в Україні. В країнах Європи і Азії, які зіштовхнулися із АЧС, компенсації свинарям були запроваджені вже в перший рік появи вірусу. Деяким країнам за 2-3 роки вдалось отримати статус країн вільних від АЧС.

“Замість активного стимулювання запуску компенсацій свинокомплексам у випадку АЧС та послідовного відстоювання інтересів свинарства на всіх рівнях, керівництво Асоціації «Свинарі України», на наш погляд, нерідко сприяє дестабілізації галузі та її подальшому занепаду. У перший тиждень оголошення карантину в Україні деякими свинокомплексами була безпідставно піднята ціна на живих свиней одразу на 15%, з 45 до 52 грн/кг, що призвело до вимушеного підняття цін на свинину м’ясопереробними підприємствами” ,- йдеться в повідомлені. 

Очікувано, українці віддали перевагу курятині, виробники якої передбачили зміну попиту під час ажіотажних закупівель та знизили ціни. Роздрібна ціна на курку 40 грн/кг в ці тижні була нижчою, ніж вхідна ціна на живих свиней для м’ясопереробних підприємств.

kurka

Вже через тиждень попит на свинину впав на 30%, а ціна на живих свиней —  з 52 грн/кг до 40 грн/кг, адже у виробників і переробників закономірно утворився надлишок продукції.

Такі ситуації є руйнівними як для самих свинарів, так і для підприємств м’ясопереробної галузі, оскільки знижують прогнозованість бізнесу, створюють “провали” і надлишки у пропозиції, справедливо викликають негативну реакцію у споживачів та знижують обсяг доступної для них свинини.

В асоціації закликають постачальників сировини бути відповідальними та не зловживати пандемією, керуватись стратегічними, а не ситуативними міркуваннями, та зберігати відпускні ціни стабільними.

“Хоча у першому коментарі до ЗМІ з боку Асоціації «М’ясної галузі» занепокоєння адресувалось до ринку виробництва свинини в цілому, асоціація «Свинарі України» сприйняла це звернення як спрямоване особисто до неї і відповіла власною заявою . В ній президентка АСУ Оксана Юрченко погодилась із ажіотажною складовою стрімкого росту цін, а також послалась на зростання собівартості, викликане зміною цін на зернові у березні 2020 року”, – повідомляє Микола Бабенко.

Асоціація «М’ясної галузі» вважає такі аргументи з боку керівництва АСУ черговою спробою маніпулювання інформацією. Дані, наведені у заяві Оксани Юрченко, розраховані на тих, хто недостатньо орієнтується у бізнесі в свинарстві.

Ріст весняних цін на зернові справді може призвести до хибного висновку про неминуче зростання собівартості продукції свинокомплексів. Однак логіка формування собівартості у свинарстві має свою специфіку.

“У вирощуванні свиней ціни на зернові плануються на рік вперед, а самі свині ростуть шість місяців. Якщо, за логікою АСУ, порівняти ціни на живих свиней до новорічного періоду, коли зерно традиційно найдешевше — іноді до 30% відносно до весняного, найнижча собівартість свиней, то і живих свиней восени м’ясопереробні підприємства мали б купувати за 35 грн/кг. По факту ж ціна складала ті самі 45 грн/кг”, – розповідають представники «М’ясної галузі».

Низька собівартість продукції – основа конкурентоздатності бізнесу. Собівартість продукції м’ясопереробних підприємств поставлена в пряму залежність від собівартості, досягнутої на тваринницьких комплексах. Підприємства з виробництва і переробки м’яса мають бути однаково зацікавлені у постачанні доступної м’ясної продукції у повному асортименті на полиці наших магазинів. 

Ситуація, коли в середньому українець споживає 15 кг свинини на рік, а житель ЄС, Китаю, Білорусії – в рази більше, є несприятливою як для здоров’я нації, так і для продовольчої безпеки України. 

Як приклад, українські виробники курятини досягли зниження собівартості до рівня однієї з найнижчих в світі – 20 грн за 1 кг живої птиці, що на рівні з визнаним лідером у собівартості курки – Бразилією. В одному ринку, в однакових умовах кризи, що і виробники свинини, постачальники курятини втримали ціни і відтягнули, таким чином, велику частку ринку м’яса на себе. 

В той же час собівартість живих свиней, за даними самої Асоціації «Свинарі України», знаходиться на рівні 37–41 грн/кг. Очевидно, що така собівартість є руйнівною для свинарства та дестабілізуючою для м’ясопереробної галузі й ринку в цілому.

Асоціація «М’ясної галузі» всебічно зацікавлена у розвитку тваринництва в Україні. Відомо, що із ринковими цінами на зернові та собівартістю свиней 25–30 грн/кг (0,8-0,9 євро) виробники свинини можуть впевнено конкурувати за споживача, оперуючи рентабельністю понад 100% на рік.

Однак здебільшого неефективне ведення бізнесу і перевитрати понад 8 млрд грн щороку на корми і ветпрепарати в українському свинарстві удорожчують свинину та роблять її все менш доступною для споживача. 

Виробники і переробники – це єдина система, яким необхідно взаємодіяти і спільно вирішувати накопичені проблеми.

Зростання відпускних цін замість зниження собівартості – шлях у нікуди. Така стратегія програшна для ринку, адже наш споживач не має відповідної купівельної спроможності, він і так витрачає на продукти харчування понад 2/3 доходу. Тож завищена собівартість у свинарстві і 8 млрд грн перевитрат щороку – недоступна розкіш для нашої країни. На нашу думку, саме на зменшення собівартості мають бути спрямовані зусилля галузевої асоціації, а не на на пошук виправдань для необгрунтованого, ситуативного росту цін на живих свиней”,- резюмують в асоціації.

Асоціація «М’ясної галузі» на шляху до взаємного порозуміння і партнерства між виробниками і переробниками, недопущення повторення ситуації, яка склалася на початку карантину, пропонує Асоціації «Свинарі України» та незалежним свинокомплексам підписати Меморандум про партнерство та ціноутворення із зміною діапазону цін на живих свиней в межах 2 грн/кг на тиждень.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: