НОВИНИ

Рибзавод на Херсонщині ліквідують для оптимізації використання бюджетних коштів

31.10.2019 13:25
1147396b83bf8b15511495ef2915442f31a882c7

Держрибагентством прийнято рішення про юридичну ліквідацію Новокаховського рибоводного заводу частикових риб шляхом об’єднання його потужностей із Херсонським виробничо-експериментальним заводом по розведенню молоді частикових риб (ХВЕЗ) для оптимізації використання бюджетних коштів. Про це повідомляє прес-служба Держрибагентства.

Дане об’єднання відбувається в рамках загальної оптимізації бюджетних установ, які підпорядковуються Держрибагентству. Наразі планується аналогічне об’єднання ще трьох бюджетних установ. Це відбувається з метою скорочення видатків на їх утримання та економії коштів держбюджету: фінансування роботи керівництва, адміністративного персоналу, бухгалтерії, які не беруть участі в фактичній роботі підприємства. Наприклад, якщо взяти об’єднання Новокаховського та Херсонського рибзаводів, які знаходяться в рамках однієї області та займаються однією і тією самою діяльністю, то така економія бюджетних коштів тільки на зарплаті складе близько пів мільйона гривень за рік.

Також варто відзначити, що за результатами аудиту Новокаховського рибзаводу виникло ряд питань:

1. У 2019 році фінансування Новокаховського заводу склало на 6 мільйонів гривень більше, ніж Херсонського. Водночас, виробнича продуктивність Новокаховського рибзаводу становить 5,1 млн екз. молоді риб, а Херсонського – 6,9 млн екз. При цьому за площею Херсонський завод на 30% менший. Це свідчить про те, що менеджмент цього заводу ефективніше виконує свої функції.

2. Штатний розпис Новокаховського заводу складає 127 людей (з яких 49 рибоводів та 39 інших фахівців) і 90 – відповідно у ХВЕЗа.

3. Витрати кормів: при меншій продуктивності Новокаховським рибзаводом витрачено 45 тонн корму, Херсонським – 39 тонн. Водночас, закупівля кормів відбувалася за різними цінами: перший завод купував їх по ціні (6 480 грн за тонну), що на 30% вище, ніж другий (5 000 грн за тону).

4. Витрати на паливо: 45 тонн закуплено у 2019 році Новокаховським рибзаводом і відповідно 32 тонни – Херсонським. При цьому, в межах області ціна на паливо у Новокаховського більша на 2 грн за літр, ніж у Херсонського.

5. При інспектуванні Новокаховського заводу виявлено окрему лінію електропередач без жодних лічильників, яка йде з державного заводу на приватне підприємство, що знаходиться через паркан. Тобто приватне підприємство користується електрикою за державний кошт. Заява щодо цього факту вже подана до правоохоронних органів керівництвом Держрибагентства.

Наразі обидва підприємства функціонують у повному обсязі, за рахунок оптимізації планується збільшення рибопродуктивності на 20%.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: