НОВИНИ

Росія заборонила використовувати назву «Шампанське» для іноземних напоїв

07.07.2021 11:34
_105029461_p06vm8yd

Росія вкотре шокувала світ, заборонивши використовувати назву “Шампанське” для всіх напоїв, крім тих, що вироблені в самій Росії. Зокрема під заборону потрапили вина з французької провінції Шампань, єдині в світі, що мають право використовувати цю назву, згідно з міжнародними правилами. Про це повідомляє ТСН, пише agronews.ua.

Попри абсурдність російського закону – один із французьких виробників уже погодився передрукувати етикетки, аби не втратити цього ринку.

Після розгрому Наполеона російські казаки громили підвали з шампанським у Парижі. Коли про це дізналась мадам Кліко, вона сказала: нічого, вони потім заплатять за це. Так і сталось: від того часу шампанське стало дуже популярним напоєм в Росії. 

Та дуже скоро росіяни почали виробляти власні аналоги вишуканих французьких вин, не соромлячись називати їх бордо чи шампанське. Французькі винороби роками боролись за свої географічні назви, аж поки в тридцятих роках минулого століття не закріпили їх законом. Однак СРСР, який в тоді утворився на теренах колишньої імперії, над такою делікатністю лише посміявся. Будь-який “шмурдяк” продавався як шампанське. Бо догоджати капіталістам – дурниці, та й хто ж з радянських людей за залізною завісою міг розуміти різницю.

Росія пішла ще далі. Новий закон шампанським дозволяє називати лише російські вина, а французів зобов’язав указати на пляшці, що їхній продукт – ігристе вино. Щоправда, йдеться лише про технічну етикетку на звороті пляшки. На головній може залишитись оригінальна назва латиницею. І все ж абсурдність такого кроку обурила не лише французів.

В Україні нині триває перехідний період, коли виробники коньяку, хересу чи шампанського мають відмовитись від цих географічних назв. Для коньяку досі шукають нову назву, обирають між бренді та україномовими замінниками – бурштин, дубовик та навіть укрн’як. А шампанське чимало виноробів уже перейменували в ігристе. На одній з одеських приватних виноробень дуже здивовані відсутністю рішучого протесту з боку французів на російське зухвальство.

Офіційно російська влада мотивує такий крок нібито захистом інтересів свого виробника. Знавці ринку вважають це нісенітницею. Один з найбільших виробників французького шампанського проковтнув зухвалість та заявив, що передрукує технічну етикетку. Комітет Шампань висловив обурення. Єврокомісія – занепокоєння. Уряд Франції поки що мовчить.

Нагадаємо, що Росія заборонила ввозити з України морозиво, цукор і кетчуп.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: