ВАЖЛИВО

Рада не підтримала законопроєкт про земельну децентралізацію

02.12.2020 13:24
ee711835a5b8be9e56ead006e30e58e2_XL-19442

Верховна Рада України не прийняла у другому читанні законопроєкт 2194 «Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин». Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомляє Українська аграрна асоціація, пише agronews.ua.

Законопроєкт підтримали лише 201 народний депутат. Таким чином проєкт закону відправили на доопрацювання до профільного комітету Ради.

“Прикро, але сьогодні в Раді не знайшлося голосів, щоб підтримати такий важливий законопроєкт про децентралізацію земельних відносин. Законопроект був відправлений на повторне друге читання. Попри те, що законопроєкт передбачає суттєве скорочення повноважень Держгеокадастру та повну зміну його структури, дане відомство, а зокрема голова Роман Лещенко, неодноразово наголошували на необхідності прийняття законопроєкту 2194”, – заявили в Українській аграрній асоціації.

Найголовнішим мотивом законопроєкту є децентралізація управління земельними ресурсами. Тобто землі за межами населених пунктів будуть передані у комунальну власність громад (на даний час такі землі є державними).

Водночас функції контролю та розпорядження від Держгеокадастру будуть передані органам місцевого самоврядування. Таким чином передача повноважень та земельного ресурсу у розпорядження місцевих громад суттєво зміцнить їх матеріальну основу та сприятиме розвитку сільських громад.

Ще 7 жовтня проект закону №2194 було підтримано до 2-го читання на засіданні Комітету з питань аграрної та земельної політики. Однак не усі нардепи виступили за передачу державної землі громадам.

Відповідний законопроєкт ще у січні 2020 року був зареєстрований у Верховній Раді. Він визначає правила обігу с/г землі в Україні та механізм передачі державної землі за межами населених пунктів громадам.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: