НОВИНИ

Потепління спричинило загибель гризунів на полях Степу

21.01.2019 19:00

Чергування холодної морозної погоди з відлигами, опади у вигляді дощу та мокрого снігу, подекуди затоплення нір талою водою, викликало порушення терморегуляції мишоподібних гризунів, що в свою чергу негативно вплинуло на їх життєдіяльність, повідомляє Держпродспоживслужба.

За результатами обстеження посівів озимих культур, у Степу відмічено зменшення кількості жилих нір гризунів, за рахунок їх руйнування талими водами. Так, на Дніпропетровщині, Запоріжжі, Миколаївщині та Херсонщині загибель шкідників на озимих посівах склала від 4 до 2.

«У степових областях на 14-40% обстежених площах озимих зернових га ріпаку зберігається від поодиноких нір до 3 жилих колоній на гектарі. На 17-60% площ багаторічних трав, неугідь 1-3, осередково до 4 жилих колоній на гектарі», — йдеться в повідомленні.

Тим часом в лісостепових та поліських областях наявність сталого снігового покриву унеможливлює проведення ретельних обстежень і обліку за популяцією мишоподібних гризунів.

У подальшому загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимих культурах, ймовірна в разі не ущільненого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: