ВАЖЛИВО

Як агродрони впливають на економіку та ефективність підприємства

21.07.2022 17:01
5

Обробити 40 тис. га дронами, стати «скальпелем» в руках агронома та зекономити значну кількість пального. Як у нових умовах показують себе агродрони, чи конкуренти вони класичним обприскувачам, технологічне доповнення до них чи передвісник титанічних змін?  Чи можна дронами XAGнути економіку підприємства, щоб отримати більше, а заплатити за це – менше?  Ці та інші питання ми обговорили з Максимом Романовським, Керівником відділу точного землеробства Тайтен Машинері Україна (нагадуємо, що у лютому 2022 року Тайтен Машинері Україна став офіційним дилером бренду XAG в Україні), пише agronews.ua.

Як компанія Тайтен Машинері Україна почала працювати з дронами і чому обрала саме бренд XAG?

Наша компанія з перших днів працює з технологіями точного землеробства, пропонуючи техніку із вбудованим обладнанням. З 2019 року за цим напрямком працює окремий відділ, який має амбітну стратегію та активно розвивається на ринку України. Працюємо з відомими брендами, що допомагають українським аграріям досягти високого рівня автоматизації. Ринок не стоїть на місці, присутні певні зсуви та переходи до наступного етапу розвитку, тому логічним кроком було вступити на нішу агродронів.

У світі небагато виробників агродронів. Обираючи, ми концентрували увагу саме на людях, підтримці та відповідальності. На новому шляху завжди бувають труднощі, а тому для нас було вагомим фактором те, що виробник має представника в Україні. XAG другий рік в України, але тим не менш вже зайняв 60% ринку. У офіційного дистриб’ютора цього бренду вже є досвід та кваліфікована професійна команда, готова надавати підтримку як дилерам, так і кінцевим клієнтам.

Тайтен Машинері Україна сформувала склад, наявність обладнання повна і дрони доступні до продажу вже сьогодні. З нашого боку також вирішені питання з сервісною підтримкою, навчанням пілотів та сервісних інженерів.

Які переваги надає використання агродронів та чи не є вони конкурентами традиційним обприскувачам?

Ми пропонуємо популярний в країні самохідний обприскувач CASE IH Patriot. Дообладнання цього агрегату дозволяє створити машину під потреби конкретного господарства. Щодо агродрона, то я б назвав їх «скальпелем», точним інструментом в руках агронома, який без заходу в поле дає можливість працювати з елементарними ділянками. Це додатковий інструмент, що дозволяє більш ефективно працювати та значно знизити витрати.

Дрон не може повністю замінити обприскувач, але стане в нагоді під час останніх фаз розвитку культури, тому що дозволить діяти більш оперативно та ефективно. Він зручний для роботи на невеликих і важкодоступних ділянках поля з ускладненою логістикою.

Технології ультрамалооб’ємного внесення розвиваються й з кожним сезоном з’являються нові можливості. Наприклад, цього року на ринку вже був запит щодо обробки близько 40 тисяч гектарів агродронами, що свідчить про зацікавленість аграріїв та готовність випробовувати нові технології.

А як щодо витратних матеріалів для сільськогосподарських дронів? Чи багато їх та чи вони важкозамінні?

Витратні матеріали такі: батарея, трубки та атомайзери. Все легко замінити у польових умовах. Двигуни мають вищий ресурс. З досвіду XAG в Україні та статистики поламок, переважна кількість інцидентів стаються через помилки операторів. Так, як і випадки отруєння операторів.

Порушення правил роботи з пестицидами можуть спричинити негативні наслідки, тому за цим потрібно ретельно слідкувати. Окрему увагу хочу звернути на атомайзери – вони не забиваються, ефективно працюють та легко замінюються – це найкраще рішення. 

Дрони – це все ж таки агрегат для провайдерів послуг, чи для господарств?

Агродрони – не лише для провайдерів послуг. Вони зручні для одноосібних господарств з розміром земельного банку 50-100 гектарів.

Чи виникають проблеми з дозволами для польотів у нинішніх умовах?

Відповідно до офіційного Роз’яснення Міністерства аграрної політики та продовольства з початку квітня проведення робіт агродронами можливе за умов отримання дозволів від обласних військових адміністрацій. Цей механізм вже напрацьований.

Що ви можете порадити аграріям, які вагаються щодо придбання агродрона? Чи проводяться зараз попередні демонстрації цього агрегату?

Всі, хто прагне йти в ногу з часом, не повинні боятися змін та нових технологій. Компанія Тайтен Машинері Україна завжди робить крок назустріч технологіям. Хочу порадити всім також не боятися робити цей крок.

Завтра технології стануть повсякденням і виграє той, хто першим зробив крок назустріч. Якщо Ви дивитеся у бік технологій точного землеробства та робототехніки та прагнете залишатися на аграрному ринку, Вам без цього не обійтись. Ми маємо захищати свій врожай, робити це системно та якісно і використання надвисоких технологій в цьому завжди допомагає.

✅ Тайтен Машинері Україна проводить демонстрації обладнання абсолютно безкоштовно для всіх бажаючих. Залишити заявку на демонстрацію можна за цим посиланням – з Вами зв’яжеться наш представник та повідомить про дату демонстрації у Вашому регіоні.

Читайте також: Дрони-обприскувачі: зменшуємо витрати та підвищуємо врожай в умовах викликів 2022



Перегляди: 13
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: