НОВИНИ

Оприлюднено результати лабораторних аналізів озимих культур

08.02.2021 18:45
1516971999_imgonline-com-ua-resize-voyes29bexjrw6ma

Відповідно до результатів, отриманих в ході проведення лабораторних аналізів озимих культур, фахівці Держпродспоживслужби закликають аграріїв оздоровлювати рослини ранньовесняним боронуванням з прикореневим підживлення мінеральними добривами. Про це повідомляє пресслужба Держпродспоживслужби, пише agronews.ua.

Також науковці наголосили на необхідності протруювання посівного матеріалу від фітопатогенних збудників. 25 січня 2021 року спеціалісти управлінь фітосанітарної безпеки провели відбір монолітів озимих зернових культур для визначення життєздатності рослин.

Відрощування озимих свідчить про те, що лише в окремих сортів відмічається незначне ушкодження листових пластинок, які зможуть швидко відновитися з наростанням температурного режиму.

Рослини перебувають у фазах 3-й листок — кущіння. У більшості зразків зрідженість не перевищує 10%. Відсоток живих рослин становить 95%, загиблих — 0-5% (Дніпропетровська, Житомирська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська обл.).

Лабораторним аналізом рослин озимини, у Житомирській та Черкаській областях, відібраних з монолітів, виявлено інфекційний запас збудників септоріозу (1,2-1,8%), гельмінтоспоріозу (1%), переноспорозу у межах 1-4%, кореневих гнилей, інших хвороб.

За відновлення вегетації відбуватиметься зараження рослин вищевказаними хворобами. Ефективним заходом оздоровлення рослин та покращення стану посівів є ранньовесняне боронування з прикореневим підживленням мінеральними добривами.

Повсюди триває відбір зразків посівного матеріалу та його фітоекспертиза на виявлення фітопатогенних збудників. За результатами проведених аналізів у Полтавській, Тернопільській, Львівській, інших областях виявлено, що насіння ярих зернових та зернобобових культур заражене альтернаріозом, аскохітозом, бактеріозом, гельмінтоспоріозом, септоріозом, фузаріозом, сірою гниллю, пліснявінням, в межах 0,5-12%.

Це свідчить про обов’язкове оздоровлення посівного матеріалу навесні шляхом протруювання його препаратами відповідного спектра дії та рівня захисної спроможності стосовно комплексу хвороб.

Такий насіннєвий матеріал, за 2-3 тижні до сівби, варто обов’язково протруїти препаратами відповідного спектра фунгітоксичної дії та рівня захисної спроможності стосовно комплексу хвороб.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: