НОВИНИ

Оприлюднено втрати врожаю від високої щільності ґрунту

15.10.2020 08:32
image007

Серед факторів врожайності є й такі, на які навіть фахівці не завжди звертають належну увагу. Наприклад – щільність ґрунту. Використання важкої техніка, особливості мікрорельєфу та структури ґрунту, неправільний полив та внесення добрив тощо можуть значно ущільнити ґрунт та привести до суттєвих втрат врожаю. Про це повідомляє agronews.ua.

Адже висока щільність грунту ускладнює, а при високих ступенях щільності, взагалі може унеможливити нормальний розвиток кореневої системи рослини, а це – основа високого врожаю.

Крім того, ущільнення ґрунту обмежує рух води вниз. Це призводить до насичення верхніх шарів, яке у свою чергу може викликати брак кисню коренів, як показано на малюнку. Крім того, інтенсивність аерації ґрунту впливає на доступність поживних речовин, таких як азот і марганець.

У анаеробних умовах, денітрифікація може привести до серйозної втрати азоту шляхом виходу оксиду азоту і газоподібного азоту в атмосферу. Ущільнення ґрунту тим самим зменшує доступність азоту в ґрунті, повідомляють фахівці vaderstad.

Необхідне повітря: приблизні значення для повітряної пористості: більше за 25% повітряних пор означає хорошу аерацію, 10-25% може призвести до деяких обмежень в певних умовах, менш 10% повітряних пор – показник дефіциту кисню.

У випадках виявлення переущільнення очікуваний економічний ефект від його усунення значний. Так, підвищення рівня врожайності може досягати 20%, вважають експерти Farmqa Ukraine.

Сучасні технології дозволяють точно виміряти ущільненість ґрунту на глибині від 0 см. до 60 см. з кроком 1 см. Для цього використовують автоматичний пенетрометр. Наразі промисловість виготовляє пенетрометри, які створено саме для аграрного використання.

Застосунок для мобільного телефону зберігає точну гео-локацію та інформацію і все це відображається на мапі щільності поля, яка вже дозволяє аналізувати ситуацію та вибирати стратегію дій.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: