ВАЖЛИВО

«Один господь Бог знає, коли буде голосування по землі» – Лещенко

13.01.2020 22:46
леш

Ексклюзивне інтерв`ю Романа Лещенка – уповноваженого президента із земельних питань, про акції протесту, дату голосування, земельний законопроєкт, популістів та опонентів за матеріалами Агро Ньюз.

– Починаючи з завтрашнього дня фермери планують поновити або продовжити свої акції протесту.

-Як ви гадаєте, скільки їх буде?

– Не знаю, завтра побачимо (журналіст).

– Я вам скажу, от я просто вангую наперед, їх буде дуже мало. А причина в тому, що в суспільстві на сьогодні вже всі все зрозуміли.

Є ті, хто займається політтехнологіями, є ті, хто маніпулює суспільством, а є ті, хто займається реальними справами. В даному питані це нормальне конституційне право – займатися акціями протесту, але ми не очікуємо, що будуть якісь надзвичайно великі протести.

Зазначу, що всі останні зауваження, ретрансльовані профільними організаціями та фермерами, було враховано. Так, ще якісь компроміси можуть бути, але в цілому, в цьому питанні ми вже бачимо порозуміння.

– Ви б радили фермерам завтра їхати, чи, може, якщо є хтось, хто не виїхав, то ім не треба пориватися?

– Я закликаю всіх реалізовувати свої конституційні права. Якщо люди бажають висловити свою позицію, то, безумовно, хай її висловлюють. Я думаю, що компроміс вже десь лежить на поверхні. Але якщо від цих людей будуть конструктивні пропозиції, їх ще можно буде розглянути та доопрацювати.

А в цілому, етапу земельної реформи вже більше 3-х місяців… Нагадайте, яка ще реформа проводилась в такій масштабній комунікації і суспільному обговоренні? Я за 28 років такої не пам’ятаю.

Ми відкриті до діалогу, сьогодні всі ключові особи держави, що модерують це питання, були присутні і на всю країну відповідали на питання, а журналісти брали участь у відкритому обговоренні, й тут нема підготовлених запитань. Так буде й надалі.

– Так коли вже буде відома дата?

– Один Господь Бог тільки знає! В Україні прогнози політичні, а це гірше за прогнози погоди. Найближчим часом це питання буде розглянуто. Сподіваємось, на наближчому тижні.

– Яка основна проблема, через що постійно відтерміновують розгляд?

– Зрозумійте правильно, якщо у популістів відібрати тему землі, яку вони вже 20 з гаком років використовують, їм залишаться лише тарифи. На чому ж спекулювати ? Залиште хоч щось, щоб люди могли заробити собі політичні рейтинги! Якщо забрати цю тему, ви ж зрозумійте, ви їх позбавите шматка хліба. А земля – це ж одвічна тема: рідна матінко, не дамо, не продамо, розкрадуть. Для політиканів – острах, що все це зійде нанівець, і острах, що суспільство вже не сприйматиме ці постійні маніпуляції. Усе це призведе до того, що таким партіям буде важко себе реалізувати в рамках передвиборчих програм. Ось і все.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: