НОВИНИ

Рукола стала однією з нових зеленних культур в Україні

12.01.2020 08:02
a678783a6bf1d94_600x400

Однією з нових зеленних культур в Україні є індау посівний, або рукола. Індау поширений на території країн Середземного моря від Марокко та східної частини Португалії до Йордану та Туреччини, інформує сайт ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Під назвою «рукола» сьогодні можна придбати насіння не одного виду рослин, а двох, що належать до однієї родини Капустяні — індау посівний та дворядник тонколистий. Особливістю дворядника є те, що він може відростати після зрізування, давати повторні врожаї зелені. Залишені після зрізання насіннєві пагони рослини можуть сформувати квітконоси і насіння повторно протягом вегетаційного періоду. Смак у дворядника гостріший, ніж у індау.

У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік станом на 18.12.2019, в наявності є 2 сорти індау посівного — Спаркл (іноземна селекція) й Знахар (вітчизняна селекція). Кількість сортів дворядника тонколистого в Переліку налічує 5 видів і всі вони є сортами іноземної селекції.

Агротехніка вирощування індау посівного близька до вирощування шпинату. Ділянки для вирощування культури вибирають родючі, з рН близьким до нейтрального.

Посів проводиться в ранні строки, одночасно з посівом ранніх зернових культур. На зелень культуру сіють у 2-3 строки з метою забезпечення конвеєрного надходження зеленної продукції. Повторно висівають на зелень восени, починаючи з кінця серпня. Посів в літні строки не практикують, оскільки рослини швидко переходять у фазу стеблування, навіть без формування повноцінної, характерної для сорту розетки.

Ширина міжрядь при посіві на товарні цілі 30-45 см, а при вирощуванні для одержання насіння — 70 см. Глибина загортання насіння 1,0-1,5 см. Норма висіву насіння 3-5 кг/га.

Поливи проводять в умовах тривалої посухи в фази початку формування розетки і зав’язування насіння. При нестачі вологи ріст листя затримується, рослина швидко зацвітає, а смакові якості погіршуються — листя починає гірчити.

Товарну продукцію (зелень) індау збирають вибірково — частіше повністю (у фазі добре розвиненої розетки), іноді зрізають окремі листки. Запізнюватися зі збиранням врожаю не можна — після викидання квітконосів смакові якості їх погіршуються. Рослини виривають з коренями або зрізають на рівні поверхні ґрунту, зв’язують у пучки, або, не зв’язуючи, укладають в ящики.

Використовувати листки індау посівного найкраще відразу, свіжими. Зберігати зірвані листки можна декілька днів в холодильнику, обернувши пучок харчовою плівкою або фольгою.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: