НОВИНИ

Названо регіон України, що є лідером за кількістю поголів’я ВРХ

06.07.2021 18:05
produktivnist-koriv-3

Полтавщина посідає перше місце в Україні за кількістю поголів’я ВРХ і корів. Про це повідомляє пресслужба Полтавської ОДА, пише agronews.ua.

Полтавська область продовжує посідати лідерські позиції з виробництва продукції тваринництва. Основні пріоритети в розвитку галузі – молочне скотарство і свинарство. За кількістю поголів’я великої рогатої худоби й корів, обсягами виробництва молока у сільськогосподарських підприємствах область посідає перше місце в Україні, за поголів’ям свиней – третє.

«Станом на 1 червня 2021 року в усіх категоріях господарств регіону налічується близько 215 тисяч голів великої рогатої худоби, зокрема 107 тисяч корів. У спеціалізованих підприємствах вкладають кошти у розвиток молочного тваринництва й рентабельність виробництва суттєво підвищується», – зазначив директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов.

Поінформував, що в усіх категоріях господарств утримують 372 тисячі свиней, понад 5,6 мільйона голів птиці. 

«У 2020-му продуктивність корів у сільгосппідприємствах досягла 7091 кілограмів. Це на 575 кілограмів більше, ніж у 2019-му й на 457 більше від середнього показника в Україні. За останні п’ять років надій молока на корову по області зріс на 16%, – додав Сергій Фролов. – У племінних господарствах Полтавщини за минулий рік на корову надоєно 8-10 тисяч кілограмів». 

Із загальної кількості молочної сировини, виробленої сільгосппідприємствами, молоко екстракласу становить майже 45%, вищого ґатунку – 31%, першого ґатунку – 24%. Якісний склад молока залежить від багатьох факторів, зокрема й від доїльного обладнання. Нині в області працює 31 доїльний зал у чверті від загальної кількості підприємств, які утримують галузь тваринництва.

«У червні в господарстві Миргородського району відкрили новозбудований доїльний зал на 24 місця. У чотирьох підприємствах області нині будують такі нові зали. Частина підприємств, які зацікавлені в розвитку тваринництва, вже працюють у режимі «сировина – готовий продукт», тобто будують переробні цехи й виробляють готову продукцію. У п’яти господарствах молоко частково переробляють, ще в чотирьох планують відкрити такі цехи протягом року. Доцільно використати можливості відповідних підприємств у забезпеченні потреб харчування соціальних закладів», – зазначив Сергій Фролов.

Поінформував, що Полтавщина має одну з найбільших племінних баз в Україні. Працює регіональна експертна комісія щодо присвоєння відповідного статусу суб’єктам племінної справи у тваринництві. Міністерством аграрної політики та продовольства України сільгосппідприємствам присвоєно 70 статусів суб’єкта племінної справи у тваринництві з розведення ВРХ, свиней, овець, коней, птиці та бджіл. Полтавська область – лідер серед регіонів за кількістю племінного поголів’я великої рогатої худоби. Нині це понад 32 тисячі голів або 10,2% від загального племінного поголів’я в Україні.

Нагадаємо, що на Прикарпатті фіксують ягідний бум серед дрібних бізнесменів.


Перегляди: 37
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: