Лише незначна кількість вин годиться для довгого зберігання. Якщо хочете відкрити його через 5, 10 чи навіть 25 років, то зверніть увагу на перелік сортів, наданий нижче. З часом вина з цих сортів можуть покращити свій смак та аромат. Про це повідомляє 24 канал, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Цікаво, але більшість вин краще пити одразу після релізу. Або принаймні через кілька місяців. На думку відомого винного критика Дженсіс Робінсон, лише 10% червоних та 5% білих вин покращують свої смакові характеристики після 5 років зберігання за правильних умов. За цей час вони стають більш витонченими та “зрілими”. Справжніх “довгожителів” значно менше. Як зазначає пані Робінсон, тільки 1% вин може розвиватися після 10 років зберігання і далі.
Кожне вино має власний потенціал зберігання. Він залежить від абсолютно різних факторів: регіону, технології виробництва, сорту винограду, кислотності, вмісту цукру та алкоголю і кількості танінів. Якщо вони вдало поєднуються – вино “житиме” багато-багато років.
Збираєтеся придбати пляшечку для довгого зберігання? Ось ті сорти, на які варто орієнтуватися.
Червоні вина:
Мерло – від 2 до 10 років;
Примітиво – від 3 до 10 років;
Барбера – від 4 до 10 років;
Альяніко – від 4 до 15 років;
Сагрантіно – від 4 до 15 років;
Сіра – від 4 до 16 років;
Санджовезе – від 3 до 20 років;
Неббіоло – від 4 до 20 років;
Каберне Совіньйон – від 4 до 20 років.
Білі вина:
Семільйон – від 2 до 10 років;
Шардоне – від 2 до 20 років;
Ґевюрцтрамінер – від 4 до 10 років;
Рислінг – від 2 до 30 років;
Шенен Блан – від 4 до 30 років.
Нагадаємо, що українське вино завойовує ринок Африки.