НОВИНИ

Названо, від чого залежатиме ціна на картоплю у 2020 році

27.04.2020 10:02
Foto-0-3

Система збуту, яка була відпрацьована десятиріччями і яка дозволяла українським виробникам овочів заробляти, сьогодні майже не працює, з посиланням на дані аналітичного департаменту гуртового ринку “Шувар”, пише agronews.ua.

«В Україні історично склалось, що ринки виконують дуже важливу роль у продажу вітчизняних овочів та фруктів. В Україні тільки офіційно зареєстровано десятки тисяч фермерів дрібного та середнього формату, всі вони співпрацюють із продуктовими ринками або напряму, або через трейдерів. Система, яка була відпрацьована десятиріччями і яка дозволяла заробляти цілому прошарку представників аграрного бізнесу, сьогодні майже не працює. Наслідки всі відчули дуже швидко – ціни на ранні овочі вже не покривають вартості їх вирощування та збирання. Те саме очікує і виробників ягоди», – каже Іван Федишин, директор найбільшого в Західному регіоні України регіонального аграрного центру «Шувар».

Тож ціни на картоплю у сезоні-2020/21, можуть навіть перевищити показники теперішнього, якщо сільське населення знову отримає погані врожаї, а перепони з імпортом будуть мати місце як і сьогодні. У випадку, якщо обсяги виробництва якісної картоплі у господарствах населення збільшаться – відповідно, отримаємо і нижчі ціни протягом усього сезону, повідомляють АПК-інформ.

Одразу після Великодніх свят ціни на ранні овочі в українських господарствах обвалились в 2,5-4 рази.  Деякі фермери Закарпаття та Херсонщини у зв’язку із відсутністю покупців вже зупинили збирання врожаю. Ті, господарства, які продовжують збирати овочі , кажуть, що кількість покупців з кожним днем зменшується.

Враховуючи мізерну частку професійного виробництва в сегменті картоплі, на сьогоднішній день в мереж дуже мала ймовірність задовольнити українських споживачів їх вітчизняною продукцією протягом нового сезону.

Наразі на найбільшому гуртовому ринку України “Шувар”, ціна на картоплю (молоду) вітчизняного виробництва становить 35-38 грн/кг. Картопля стандарт – 10 грн/кг. Насіннєва картопля вартує 7-9 грн/кг.

Директори гуртових ринків України звернулися до Уряду із проханням переглянути рішення про закриття продуктових торгових майданчиків у зв’язку із критичною ціновою ситуацією в українських господарствах.

Нагадаємо, названо особливості картопляного сезону 2020 року.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: