НОВИНИ

Названо особливості картопляного сезону 2020 року

27.03.2020 14:02
14_kartoplya

Про його особливості картопляного сезону 2020 року розповідає завідувачка відділу відтворення та оцінки якості насіннєвої картоплі, Інституту картоплярства НААНУ, кандидат сільськогосподарських наук Ольга Вишневська. Пише infoindustria.

“Картопля за своїми біологічними особливостями відноситься до культур помірного клімату, а тому полюбляє середньодобову температуру не вище 21 градуса за Цельсієм, проте в останні роки цей показник зріс в середньому на 2-2,5 градуси, і це на тлі нерівномірності випадання атмосферних опадів, а тому в окремі періоди відбувається перегрівання верхнього шару ґрунту, що призводить до виродження насіннєвого матеріалу та зниження врожайності, окрім цього останніми роками почастішали холодні затяжні весни, що сприяє підвищенню ймовірності уражень садивних бульб ризоктоніозом, зрідженню сходів та затримує їхню появу”, – розповідає спеціаліст.

Картопля на 1 кг бульб споживає 60-150 л води, тобто на кожен кг маси – півтони, проте у нинішніх умовах в найвідповідальніші періоди формування врожаю її бракує. Це дає підстави вважати, що більшість зон України через кліматичні зміни виходить із поясу її вирощування, а тому картопля потребує особливих підходів до технології її виробництва. Отже, за відсутності дощу протягом 5-7 днів треба провести полив і повторювати його кожних 5-7 днів.

Норма поливу становить 25 мм за один раз, тобто 250 м куб/га. Якщо раніше ми рекомендували її садити, коли ґрунт на глибині 10 см прогрівається до плюс 8 градусів, то зараз допускається і 3-5 градусів, але насіння має бути яровизоване, тобто прогріте і пророщене. Лише в такому випадку її можна висаджувати раніше, але якщо ділянка розташована на північних схилах, з важкими ґрунтами, то треба підійти зважено до цього питання і зберегти температурний режим на класичному рівні.

Промислові компанії вже висаджують картоплю впродовж 10 днів. Вони вимушені це робити через мізерні запаси зимової вологи, яка дуже швидко втрачається.

“При ранній висадці треба уважно стежити за прогнозом погоди. Найкращі методи захисту – полив, використання укриття, зокрема спанбонду – це не тканий матеріал, який не пропускає повітря, і в цьому його переваги перед плівкою; якщо будуть сильні заморозки, як торік, коли й спанбонд не допомагав, то можна зверху накрити ще й плівкою, головне не пропустити моменту, коли треба вживати заходів, багато господарів використовують так звані теплові процедури, спалюють бур’яни, пожнивні залишки. Але навіть якщо сходи підмерзли, їх можна врятувати поливом та підживленням аміачною селітрою в розрахунку 1 кг на сотку.

Можна застосовувати і присипання сходів ґрунтом. Але треба зважати на фазу розвитку, якщо рослинки невеликі, їх можна присипати землею, якщо це вже висока картопля у фазі бутонізації, краще цього не робити, або наступного дня вивільнити рослинки з-під гребеня, інакше листочки почнуть відмирати, що призведе до зниження врожаю”, – пояснює Ольга Вишневська.

До вирощування картоплі треба ставитися як до бізнесу, а не любительського заняття. Якщо ми вкладаємо в середньому на гектар 90-120 тис грн і одержуємо 15-20 т/га, то кому такий бізнес потрібен? Треба добиватися такого врожаю, як у Європі, США – 40-60 т/га, тоді буде сенс займатися цією справою. Якщо картопляр буде дотримуватися основних вимог технології вирощування він без урожаю не залишиться, – вважає фахівець.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: