НОВИНИ

Найбільший сад кизилу в Україні буде давати до 6 тисяч тонн ягід на рік

20.05.2020 17:02
fresh cornel berries in brown bowl

Зараз найбільша проблема виробників кизилу з продажами продукції, адже він ще не набрав тієї популярності як, наприклад, лохина, розповів власник найбільшого в Україні органічного саду кизилу Сергій Ольшанський, повідомляє organicstyle.agroportal. Про це пише agronews.ua.

«Багато кизилу ще росте у Вінницькій та Миколаївських областях, але це дикороси, несортова ягода, і для промислової переробки не підходить. Вважаю, що через 5-7 років в Україні будуть збирати до 2 тис. т кизилу на рік», — зазначає Сергій Ольшанський.

Сьогодні на площі 12,5 га саду Ольшанських росте понад 24 сорти кизилу. Але цьогоріч заплановано закласти ще 2 га кизилового саду, а загалом проєктна потужність саду розрахована на збір до 6 тис. т кизилу на рік.

За його словами, наразі великий обсяг кизилу переробляється вже в замороженому вигляді завдяки шоковому заморожуванню, однак ягода при цьому зберігає всі вітаміни. Але коли на кизилову продукцію зросте попит, Сергій Ольшанський не виключає можливості, що прийде час і для виробництва продукції з кизилу, тож потрібно буде більше сировини.

У такому випадку планують брати сторонню ягоду від інших фермерів або ж створять свій кооператив, який забезпечуватиме людей саджанцями та скуповуватиме врожай.

«На даному етапі кизил збитковий, оскільки потребує великих затрат та інвестицій, а урожайність поки невисока. Цього року саду буде 7 років. Статистика свідчить, що доросле дерево дає до 100 кг ягід. Якщо збиратимемо 150-200 т, можна буде говорити про рентабельність», — зазначає Сергій Ольшанський.

Він зазначає, що вже вкладено достатньо сил та інвестицій у кизилову справу. Сад на крапельному зрошенні, для цього пробили свердловину глибиною 116 м, облаштували накопичувальне водоймище, де відстоюється вода, фільтрується і подається в систему. Також закупили спеціальну техніку для обробки саду, але врожай ягід збирається вручну.

«Кизил не потребує класичного обрізання, як усі інші фруктові дерева. Поки використовуємо збір ягід лише вручну, але розглядаємо можливість у майбутньому використання сучасної техніки для збору врожаю. Торік у розпал сезону в період масового збору кизилу в нас працювало 25 робітників. Збирати кизил нелегко, оскільки дозріває він неодночасно, доводиться до одного дерева підходити декілька разів протягом кількох днів», — розповідає Сергій Ольшанський.

Щоб не продавати ягоду як сировину, згодом підприємство почало займатися переробкою. Знайшли переробні підприємства і виготовляють джеми, соуси, сік, пастилу.

Сергій Ольшанський розповідає, що з партнерами нещодавно розпочали виробництво сублімованих продуктів. Вже налагодили виробництво порошку з кизилу, триває робота над розробкою сублімованих кизилово-йогуртових дропсів — суміш кизилу, йогурту та меду. Каже, що це найпопулярніший світовий тренд, тож має всі шанси сподобатись і українцям. Вже до кінця травня дропси мають з’явитися у продажу.

«Поки що в Україні є лише два великих виробники кизилу — господарство в Херсонській області та ми. Більше великих промислових насаджень кизилу в Україні немає, а лише дрібні по 1-1,5 га. Багато кизилу ще росте у Вінницькій та Миколаївських областях, але це дикороси, несортова ягода і для промислової переробки не підходить. Вважаю, що через 5-7 років в Україні буде в рік збиратися до 2 тис. т кизилу», — зазначає Сергій Ольшанський.

За його словами, зараз найбільша проблема виробників кизилу з продажами продукції, адже він ще не набрав тієї популярності як, наприклад, лохина.

Нагадаємо, в Україні впроваджують інтенсивну технологію вирощування фундука.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: