АНАЛІТИКА

В Україні впроваджують інтенсивну технологію вирощування фундука

20.05.2020 09:06
efbabansky

 Перевага інтенсивної системи вирощування фундука в тому, що насадження починають давати сталий урожай високоякісних плодів раніше, при цьому для збору не потрібно багато робочих, так як цей процес, так само, як і догляд за садом максимально механізований. Таким чином, ця система дає в рази кращий фінансовий результат в перерахунку на 1 га, ніж традиційна, повідомляє east-fruit. Про це пише agronews.ua.

Суть технології полягає в тому, що на 1 га висаджується до 5 тис. Саджанців при схемі посадки 0,7 на 3м міжряддя. У той час, як при традиційній технології на 1 га висаджується в 10 разів менше – всього 500 саджанців. 

Завдяки високій щільності посадки ми вирішуємо цілий ряд проблем, пов’язаних з ефективністю використання землі – в 10 разів зменшуємо площу, а урожай при цій схемі ми можемо отримати до 10 т з одного га, тоді як з традиційного саду -2,5 т на га. У той же час скорочуються витрати на засоби захисту рослин, добрива і механізацію для догляду за садом і збирання врожаю завдяки специфіці формування крони у формі веретена і на розтяжці по шпалері. Завдяки ефективному використанню землі, ця технологія підійде для дрібних землевласників. 

Перший урожай фундук дає вже на 4 рік, а повне плодоношення починається на 5 рік після посадки. За нашими підрахунками, повна окупність досягається за 6 років », – розповів фахівець.

За даними Асоціації, на 2019 рік в Україні було висаджено близько 8 000 тис. Га горіхоплідних культур, з них фундука – 3,5 тис. Га. Є великі виробники, які вже мають 500-600 га фундука.

Висадку фундука за інтенсивною технологією ми почали виробляти тільки в 2019 році. Станом на сьогодні, в Україні вже посаджено більше 10 га в Вінницькій, Одещині та Хмельницькій областях саджанцями Владо Моуліса за інтенсивною технологією.

За даними Міжнародної ради по горіхів і сухофруктів (INC), світовий попит на фундук стабільно зростає на 6,75% в рік. У той же час ця культура дуже чутлива до зміни клімату і шкідників. Головний виробник – Туреччина – відчуває труднощі з задоволенням попиту, що росте , і тому трейдери закуповують горіх – зараз в основному грецький, але також і фундук в Україні. До того ж, головні імпортери фундука – країни ЄС (Німеччина, Італія, Франція та Польща) – з яким в України Договір про Вільної торгівлі.

Крім того, в Україні досить добре розвинена кондитерська промисловість, а фундук – перш за все йдеться в переробку, і тільки потім на снеки, тому варто придивитися в першу чергу до внутрішнього ринку.

Матеріал підготовлено за публікацією EastFruit.


Перегляди: 15
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: