НОВИНИ

Науковці створили гiбрид квасолi i капусти, який виводить з організму радіонукліди

05.12.2020 17:12
396fb841ad6b06e48854c297f64e8e0b_1200x630


Квагіста – нова рослина,   одержана оригiнальним методом цiлеспрямованої безвекторної передачi спадкової iнформацiї. Вона має спiльнi властивостi батькiвських рослин – квасолi i капусти. Про повідомляє Green Post, пише   agronews.ua.

Квагіста є досить незвичною для українців рослиною, бо має висоту до 2-3 м.  і  стебла, які мають форму бамбука, на якому розташовуються листя. Зовнiшнiй вигляд листя i квiтiв, високi кормовi i харчовi якостi в рослині  вiд капусти, а от  значний вмiст бiлку i нектару – вiд квасолi. 

Як інформують селекціонери, гібрид є  морозостiйким і може переносити  5-7 градусів морозу. Квагіста зовсім невибаглива до грунтiв i клiматичних зон, росте i плодоносить вiд Пiвдня України до Пiвночi Росiї.   В перший рiк вегетацiї перевищує кормовi та харчовi сорти капусти в 1,5 – 2,5 рази.

Квагiста цiнна кормова i дiєтична рослина. Молоде листя використовують для салатiв i голубцiв. Гібрид  регулює травлення i корисний при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, виведеннi токсичних речовин i радiонуклiдiв, при атеросклерозi i зхворюваннях щитовидної залози.

Крім того, науковці зазначають, що пасiчники при вирощуваннi квагiсти на насiння висаджують її на другий рiк вегетацiї бiля пасiки як гарний i декоративний медонос.



Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: