НОВИНИ

На Запоріжжі відновлять програму розвитку зрошення сільгоспземель

22.02.2019 15:25

За словами заступника директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександра Ясинецького, територія Запорізької області розташована в зоні недостатнього та нестійкого зволоження. Торішні жнива для аграріїв області видалися дуже складними. У результаті погодних умов збирання зернобобових культур розпочалося на два тижні раніше звичайного строку. Стан та перспективи розвитку зрошення в господарствах області та можливості і шляхи внесення змін до Регіональної програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро в області на період до 2021 року обговорили учасники наради, яка відбулася під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Олександра Бабаніна, повідомляє прес-служба відомства.

Наразі в області обліковується 241,1 тис. га зрошуваних земель, які займають 12% ріллі.  Із загальної площі зрошуваних земель: 86,8 тис. га знаходиться у комунальній власності; 56,9 тис. га – на балансі приватних фермерських та колективних підприємств;  26,3 тис. га – у державній власності; 71,3 тис. га – безгосподарських меліоративних систем.

У 2018 році фактичний полив в області здійснено на площі 53,22 тис. га, що становить 22% від наявного фонду. За останні п’ять років водокористувачами за власні кошти придбано до 100 одиниць дощувальної техніки, відновлено полив та впроваджено краплинне зрошення на площі 10 тис. га. У аграріїв області з кожним роком виникає все більша потреба додаткового відновлення поливу на зрошуваних землях.

Враховуючи те, що багатьма підприємствами зрошувані землі десятиліттями не використовувалися, меліоративні системи виходили з ладу і поступово розкрадалися, Департаментом були внесені зміни до Програми збереження та відтворення родючості ґрунтів у Запорізькій області на 2014-2018 роки, якими передбачено виділення з обласного бюджету коштів на проведення проектно-вишукувальних робіт щодо обстеження площ на предмет придатності їх для зрошення та визначення орієнтовних капітальних вкладень у розвиток меліорації.

У минулому році Державним регіональним проектно-вишукувальним інститутом «Запоріждіпроводгосп» у десяти районах області проведено обстеження відповідних площ та визначено орієнтовний обсяг капітальних вкладень у розвиток меліорації. Для 70 землекористувачів із десяти районів області заплановано відновлення зрошення на загальній площі майже 32 тис. га. Подальше їх використання можливе лише за рахунок залучення коштів з різних джерел фінансування.

Тому на сьогодні в області є актуальним питання внесення змін до Регіональної програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро в Запорізькій області на період до 2021 року, які стосуються фінансування заходів з відновлення та розвитку зрошення в області.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: