НОВИНИ

На Миколаївщині працює унікальний завод з переробки рапанів

20.11.2019 17:54
e747656a3ca83f2_1000x600

Промисловий вилов рапанів на Одещині та Миколаївщині триває вже другий сезон. З відкриттям заводу робота з’явилася в жителів сіл Очаківського району Миколаївській області. Тут із молюска готують заморожений напівфабрикат та відправляють на експорт до Японії та Китаю, пише Агро Юг.

Новий напрямок рибальства – корисний для екології. Рапани винищили майже всіх гребінців і значну кількість устриць у Чорному морі, а тепер знищують мідій, які є природним фільтром води. Рапани збирають на дні Чорного моря на глибині 12 метрів під водою. Процес подібний до збору грибів у лісі. За 5 годин роботи рибалка дістає з моря кілька сіток вагою в 50 кілограмів.

«Рапани збирають з квітня по листопад. У теплу пору – із застосуванням водолазів, а у холодну пору – тільки шляхом промислового лову. Розмножується вона дуже швидко, тому робота є завжди. Молюск поширюється дуже інтенсивно, єдиний його ворог – морська зірка – не водиться в наших широтах через занадто престной води», – розповідає Олександр Кепін, директор заводу «АЛМУС».

Від рапанів продається все. Кришечки відправляють до Арабських Еміратів, де їх використовують у косметології. Нутрощі забирають звіроферми на корм норкам. Змелена мушля з чистого кальцію – добрий будівельний матеріал. А м’ясо йде у столичні ресторани і на експорт – зокрема у Японію та Китай.

«Нам є куди розвиватися – підприємство може переробляти в п’ять разів більше рапанів, ніж ми переробляємо зараз, але поки тільки набираємо обертів, вибудовуємо канали закупівлі рапани», – додав Кепін.

Для відкриття лише одного заводу з переробки рапанів у Очаківському районі Миколаївської області залучили $1,5 млн іноземних інвестицій. Всього в Україні вже працюють три заводи із переробки рапанів. Відтак вітчизняні виробники поступово складають конкуренцію беззаперечним лідерам ринку – турецьким експортерам замороженого м’яса рапанів до країн Далекого Сходу.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: