НОВИНИ

На Львівщині на полігоні твердих відходів висадять парк

01.06.2021 18:00
park55

Другий рік триває рекультивація Грибовицького полігона твердих відходів на Львівщині, що стає дедалі більше схожим на майданчик, на якому на завершальному етапі висадять парк. Про це повідомляє Голос України, пише agronews.ua.

Цими днями переміщують великі масиви ґрунту для укріплення купола, щоб той став більш стійким і не трапилося зсувів. Наступний етап — укривання об’єкта захисними елементами, геотекстилем і ґрунтом, потім висадять зелені насадження.

Як розповів директор комунального підприємства «Зелене місто» Святослав Євтушенко, компанії, що задіяні в рекультивації, мають великий досвід роботи на полігонах. Загалом залучено понад 30 екскаваторів, бульдозерів та трамбувальної техніки. Будівельники також облаштовують дренажні канали для відведення стічних вод. Водночас триває осушення озер-відстійників фільтрату, який ще тривалий час буде утворюватися і забруднювати ґрунтові води. З озер фільтрат, якого накопичилося понад 177 тис. метрів кубічних, потрапляє на дві станції для очищення. За добу переробляють майже 500 метрів кубічних.

Ще одна проблема — це полігонний газ, який від 30 до 60 відсотків складається з метану, що знищує озоновий шар та викликає парниковий ефект. При великій кількості полігонний газ навіть викликає пожежі. Рекультивація дала змогу облаштувати систему дегазації й унеможливити потрапляння метану в атмосферу.

Після того як облаштують остаточний купол, встановлять технічний шар покриття, щоб зменшити проникнення дощової води до відходів. І завершенням усіх робіт стане озеленення колишнього сміттєзвалища.

Нагадаємо, що на Дніпропетровщині заквітчують вулиці.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: