ВАЖЛИВО

На крок наближення до найнижчої в світі собівартості живих свиней 15 грн/кг, – Бабенко

01.07.2020 15:32
https://agronews.ua/

Сьогодні – гарні новини. Закон Президента України № 318-ІХ вводиться в дію і від сьогодні ліцензію на виробництво спирту можуть отримати підприємства будь-якої форми власності. Про це повідомив у себе на фейсбук сторінці Сергій Блескун, керівник «Укрспирту». Микола Бабенко, керівник Асоціації “М’ясної галузі” та Центру підвищення ефективності в тваринництві у відповідь написав, що це справді хороші новини і для м’ясної галузі, ще на крок наближення до появи в Україні свинокомплексів на відходах із найнижчою в світі собівартістю живих свиней – 15 грн/кг, пише agronews.ua.

Збільшиться виробництво спирту, відходи виробництва спирту будуть продаватися відкрито приватним бізнесом, а не державними підприємствами, незрозуміло як, з’явиться цілий ринок відходів, це простимулює вирощування на рідких кормах, зокрема на відходах спирта.

Свиней можна вирощувати на відходах, на рідкій годівлі, так століттями наші предки свиней і вирощували.

Згідно із Законом, ще до 1 липня 2021 року виробництво спирту буде відбуватись виключно на державних заводах, які невдовзі виставлятимуть на продаж.

За даними керівника “Укрспирту”, 12 заводів уже передані Міністерству, невдовзі вони будуть під відомством Фонду державного майна України і їх виставлять на продаж. Інвестиції в галузь від внутрішніх інвесторів, представників різних секторів економіки послугують розвитку спиртової галузі.

“Нове свинарство 2025” – програма розвитку м’ясної галузі, яку ініціювала Асоціація “М’ясної галузі”, має на меті зробити свинину доступною населенню України, зміцнити продовольчу безпеку України і світу. Агронюз нагадує, що програмою передбачено збільшення поголів’я свиней в Україні до 20 млн голів – саме стільки свиней утримувалося в Україні на 1991 рік.

“Українське птахівництво вже майже відновилося по поголів’ю до рівня 1991 року, черга українського свинарства. Саме зараз всі фактори сприятливі. Перше – світовий дефіцит свинини 10 млн тонн спонукає рости ціни на свинину, наприклад, в ЄС за 2019 рік ціни збільшилися на 48%. Друге – крім України, немає країни, здатної суттєво закрити цей дефіцит. Країни ЄС виділяють дотації на закриття свинокомплексів через високу концентрацію поголів’я свиней. В Україні таких проблем немає. На 24 області України, поголів’я свиней на свинокомплексах лише 3,3 млн голів, тоді як у Данії і Нідерландах по 12 млн голів свиней, у Бельгії – 6 млн голів. Територія цих країн співставна за розмірами з однією областю України. Третє – достатньо кормів і робочої сили. А демонополізація спиртової галузі, збільшення виробництва спирту ще більше сприятимуть реалізації програми Нове свинарство 2025. Собівартість живих свиней в Україні має стати найнижчою в світі – 15 грн/кг”, – переконаний Микола Бабенко.

Читайте також: Що купують українці більше: свинину, курятину чи яловичину. В Україні відбувся форум MeatForumOnline, де експерти та лідери м’ясної галузі обговорили питання формування цін на свинину, курятину та яловичину в Україні. 



Перегляди: 11
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: