ВАЖЛИВО

Підтримка розвитку свинарства «Нове свинарство 2025»: доступні ціни на м’ясо для населення

17.06.2020 18:58
(COPY) (COPY) (COPY) (COPY) (COPY) (COPY) держпідтримка 2020

Про амбітний інвестиційний проект із відродження свинарства в Україні оголосила Асоціація «М’ясної галузі», що об’єднує 20 провідних переробних підприємств. Про це розповів генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко.

Переробники занепокоєні перевитратами в свинарстві, закриттям 2190 свинокомплексів за минулі 6 років, зменшенням поголів’я свиней і дефіцитом сировини. Все це призвело до високих цін на м’ясо і робить далі його недоступним для більшості населення.

«Ми вирішили не чекати закриття ще сотень, а може й тисяч українських свинокомплексів і ініціюємо 5-річну програму підтримки розвитку свинарства в Україні «Нове свинарство 2025». Вона має на меті стимулювати вирощування свиней для потреб м’ясної галузі України до 20 млн голів одночасного утримання та більше. Саме така кількість свиней в Україні вже утримувалась на 1991 рік», – підкреслив Микола Бабенко.

На 01.01.2020 року загальне поголів’я свиней у 24 областях нашої країни встановило черговий антирекорд – 5,7 млн голів. З них лише 3,3 млн голів вирощуються у промисловому свинарстві.

Для порівняння, деякі країни та території, співставні за розміром із однією областю України, утримують свиней на свинокомплексах більше, ніж на свинокомплексах всіх 24 областей України: Данія – 12 млн; Бельгія – 6,2 млн; Бєлгородська область Росії – 4 млн голів свиней.

При цьому, споживання свинини на одного мешканця в рік становить: у країнах Європейського Союзу – 45 кг, в Китаї – 40 кг, в Білорусі – 38 кг, в Росії – 30 кг, а в Україні – лише 15 кг.

Українські м’ясопереробні підприємства завантажені менше, ніж на половину.

Обсяги внутрішнього споживання свинини мають потенціал для збільшення щонайменше вдвічі. М’ясо має стати доступним для населення України. Крім того, існує світовий дефіцит свинини, який немає кому закрити, а це ще 10 млн тонн, що в 16 разів перевищує обсяги поточного виробництва свинини в Україні.

За всіма оптимістичними прогнозами, такий дефіцит залишиться на наступні 10 років. Ціни на свинину в Європейському Союзі за 2019 рік зросли на 48%: з 1,33 євро/кг до 1,97 євро/кг. Це приносить надприбутки свинарям і переробникам ЄС, оскільки у свинарстві кошти обертаються двічі за рік, то мова навіть у Євросоюзі йде про рентабельність інвестицій 100% у рік і більше.

«Ми поставили за мету допомогти вирішити проблему світового дефіциту свинини та вивести Україну в число провідних гравців на світовому ринку м’яса. Українська курятина вже заявила за себе, черга свинини. В партнерстві з Центром підвищення ефективності в тваринництві, за фінансової участі підприємств Асоціації «М’ясної галузі» ми готові підтримати не лише масштабування і модернізацію діючих свинокомплексів, а і нових інвесторів, які будуть долучатися до проектів із вирощування свиней із рентабельністю інвестицій більше 100% у рік. Ми гарантуємо сталий прибуток, збут свиней, захист і всебічну підтримку інвестицій», – резюмував Микола Бабенко.


Перегляди: 20
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: