В Україні відбувся форум MeatForumOnline, де експерти та лідери м’ясної галузі обговорили питання формування цін на свинину, курятину та яловичину в Україні. Про це повідомляє agronews.ua.
Виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко заявив, що свинина чим далі стає делікатесом для українців через високу ціну на неї.
«Підприємства Асоціації «М’ясної галузі» працюють з усіма видами м’яса. Свинина, курятина, яловичина є обов’язковими елементами для м’ясопереробки. Якщо охарактеризувати виробництво свинини, курятини, яловичини, то в загальному виробництво яловичини вдвічі менше, ніж свинини, а виробництво свинини – вдвічі менше, ніж курятини», – прокоментував Бабенко.
Він наголосив, що безумовним лідером серед видів м’яса є курятина. В Україні лише поголів’я птиці майже відновилося до рівня 1991 року. Успішною є та галузь, яка забезпечує внутрішній ринок і надлишок експортує. То експорт курятини з України так само у співвідношенні є вдесятеро більшим, аніж експорт яловичини. І, на жаль, свинина експортується вдесятеро менше, від експорту вже яловичини.
Отже ми бачимо значні успіхи на внутрішньому і на зовнішніх ринках виробників курятини і провал у вирощуванні свиней. Поголів’я свиней в Україні, на відміну від птиці, в 3,5 рази менше ніж було на 1991 рік – 5,7 млн голів проти 20 млн голів.
«Є нестабільна ситуація з яловичиною, яка обумовлена різними факторами. На жаль, збільшилися об’єми імпорту свинини, що є ознакою неконкурентоспроможності українського свинарства. Про програш свинини говорить так само і дуже низьке її споживання поміж інших сусідніх країн. В Україні споживання цього виду м’яса на одну людину зменшилося до 15 кг – це при тому, що в сусідніх країнах воно становить: у Росії – 30 кг, у Білорусі – 38 кг, у Польщі – 41 кг», – підкреслив Бабенко.
За словами виконавчого директора Асоціації «М’ясної галузі» баланс цих видів м’яса наступний. Лідером є курятина, вона ефективна, низька за собівартістю, конкурентоздатна на внутрішньому і на зовнішньому ринках. Є яловичина, яка доступна за ціною, але її споживання в Україні є традиційно меншим. Є свинина, яка поступається дуже сильно курятині, як в ефективності вирощування, собівартості і відповідно ціні.
Саме свинина програє в поставках на внутрішній і зовнішній ринки, не використовує можливість, яка зараз відкрита свинарям всього світу у зв’язку зі світовим дефіцитом свинини у розмірі 10 млн тонн. Українські свинарі на цьому не заробляють і свинину не експортують, більше того – росте імпорт.
Андрій Науменко, засновник «ТМ Skott Smeat», керівник «Лубним’ясо», також вважає, що ситуація плачевна. Адже яловичини і свинини може просто не стати в Україні.
«Якщо хтось активно почне їсти українську яловичину або свинину за кордоном, то, наприклад, китайці з’їдять українську свинину за 2 тижні, й українці змушені будуть купувати м’ясо за кордоном. Тому що в Україні свиней вже бракує, поголів’я менше 4 млн. голів на свинокомплексах. Те саме стосується яловичини, поголів’я 3,1 млн. для країни – це мало, адже ми їх можемо вибити за рік чи за два роки, і не буде української яловичини. Тому потрібна підтримка держави», – прокоментував Науменко.
Він підкреслив, що в Україні не було культури споживання яловичини. Ситуація почала змінюватися з 2007 року, коли завозили яловичину з Америки та з Австралії.
Виконавчий директор Асоціації «М’ясної Галузі» Микола Бабенко охарактеризував стан закупівельних цін на курятину, яловичину та свинину:
«Безумовно, купівельна спроможність грає свою ключову роль. Ми побачили, що споживання свинини раптово впало на третину після спекулятивного підняття цін на живих свиней на початку карантину з 45 до 52 грн/кг, і свинину замінила курятина, тому що вона більш маневрена і в собівартості, і в ціні», – сказав Бабенко.
Бабенко розповів, що в карантин роздрібна ціна на тушку курки зменшилась до 40 грн/кг. Це дешевше, ніж коштували свині живою вагою для м’ясопереробних підприємств. Зменшення купівельної спроможності населення працює не на користь виробників свинини. Проблема у високій ціні, а висока ціна обумовлена високою собівартістю вирощування свиней і перевитратами 8 млрд грн на корми і ліки у свинарстві.
Він наголосив, що в Євросоюзі ціни на свинину за 2019 рік піднялися на 48%, то навіть зараз імпортована свинина в напівтушах для м’ясопереробних підприємств обходиться на 17% дешевше, з ПДВ це – 58 грн. Вартість свинини у напівтушах, із свиней українських свинокомплексів, становить 68 грн.
«Якщо зробити перерахунок на живу вагу, то можна сказати, що європейська свинина у живій вазі зараз коштує 38 грн., тоді як українські переробні підприємства платять за українських свиней в середньому за рік по 45 грн. Висока собівартість і ціна стримує споживання свинини і фактично розвиток галузі. Таким чином, свинина стає делікатесом для українців», – підсумував Бабенко.
Читайте також: Чи вважати досягненням виключення України з ТОП-10 світових імпортерів свинини. Однозначно – ні. До 2014 року Україна входила в ТОП-10 імпортерів свинини в світі. Детально про ситуацію на ринку свинини розповів генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко.