АГРОВІДЕО

На Хмельниччині відбулось рейдерське захоплення фермерського підприємства

24.07.2021 17:03
reyd-623x370

Земельні відносини завжди були і залишаються однією з найбільш корупційних сфер державного управління в Україні. Але таке зухвале розкрадання земель діючого фермерського господарства «Миролюбне», яке вчинив очільник держгеокадастру в Хмельницькій області Василь Василенко, вражає навіть досвідчених аграріїв та юристів. Про це повідомив Олег Білявець, засновник ТОВ «Агрокрай» (ТОВ БІЛДАН) для agronews.ua.

Земельні ділянки загальною площею 71,9 га, пройшовши крізь тіньові схеми Василенка, усього за декілька тижнів опинилися у володінні родички колишнього губернатора Хмельниччини Олександра Корнійчука.

ФГ «Миролюбне» входить в групу сімейних компаній родини Білявців (Насіннєва компанія «Biligrain» (ТОВ Агрокрай), ТМ «Мамин Хліб», ТМ «Начиночка» (ТОВ БІЛДАН), що на Хмельниччині.  В результаті рейдерської атаки ФГ «Миролюбне» і ТОВ «Агрокрай» зазнали збитків на суму понад 2 697,5 тис. грн.

У 2007 році гр. Сімонов С.В на підставі розпорядження Голови Старокостянтинівської РДА отримав із земель резерву Миролюбненської сільської ради земельні ділянки загальною площею 71,9 га для ведення товарного с/г виробництва і здійснення фермерської діяльності (від 22 грудня 2006 року за № 418/2006-р). Наступного року було зареєстровано ФГ «Миролюбне», управління яким в 2017 році передано Юрію Білявцю (один із керуючих сімейної групи компаній ТМ «Biligrain»).  

Понад 12 років ФГ «Миролюбне» активно здійснювало господарську діяльність на цих землях, своєчасно сплачувало орендну плату, податки, сумлінно дотримувалося фінансово-звітної дисципліни. 

УТІМ, РЕЙДЕРСЬКЕ ЗАХОПЛЕННЯ ЗЕМЕЛЬ МІСЦЕВИМИ ОЧІЛЬНИКАМИ ПОСТАВИЛО  ФГ «МИРОЛЮБНЕ» НА МЕЖУ БАНКРУТСТВА.

Ось так виглядала схема рейдерського захоплення  ФГ «Миролюбне»:

29 квітня 2021 р.  – Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області невідомо у який спосіб отримує згоду одного з членів ФГ «Миролюбне» на відведення земельних ділянок фізичним особам у кількості 36 осіб.

✅Це є першим порушенням, оскільки такі рішення згідно Статуту господарства міг приймати виключно голова, але ж ніяк не член фермерського господарства.

5 травня 2021 р. – очільник управління Василь Василенко видає 36 наказів про надання дозволу 36 фізичним особам  – громадянам України на розробку проектів землеустрою та відведення цих земельних ділянок у власність зі зміною виду їх цільового призначення.

✅Це є другим порушенням. З 2018 року землями із цільовим призначенням «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва» розпоряджаються виключно органи самоврядування, а не органи виконавчої влади, у т.ч. держгеокадастри. При цьому, останні неодноразово створювали прецеденти та обходили цю заборону, знайшовши «вікно» у п.п.4 ст. 122 Земельного кодексу України. Цей пункт давав можливість Центральним органам виконавчої влади та його територіальним органам розпоряджатися земельними ділянками сільськогосподарського призначення державної власності.

Це юридичне задвоєння якраз і мав усунути ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» , який набув чинності 27 травня 2021 року. Закон назавжди мав заборонити органам виконавчої влади розпоряджатися земельними ділянками державної власності, що передаються у комунальну власність територіальних громад.

Варто зауважити, що перехід земельних ділянок із державної власності у комунальну власність не являвся підставою для припинення права оренди.

Очевидною стає мотивація замовників рейдерства встигнути до вступу цього закону в силу (27 травня 2021 року) прискорити процес перереєстрації землі  та припинення договору оренди земель ФГ «Миролюбне».

19 травня 2021 р. –  Головне управління держгеокадстру області отримує заяву від того ж члена ФГ «Миролюбне» про дострокове припинення Договору оренди земельних ділянок від 27.03.2007р.

24 травня 2021 р.  – не гаючи ні хвилини часу, Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області в особі начальника Василенка В.М. укладається  додатковий Договір про припинення права оренди земельних ділянок (кад. № 6824285600:06:016:0002 площею 64,2312 га та 6824285600:06:016:0004 площею 7,6704 га, Договір №30/57-21-ДО).

При цьому жодного повідомлення діючому голові ФГ «Миролюбне» Білявцю Ю.П  не надходить.

25 травня 2021 р.  – за день (!) до набрання чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», тобто за один день до «втрати ліцензії на таке свавілля та беззаконня» обласне управління Держгеокадастру  в особі начальника Василенка В.М

За бюджетні кошти управління (!) запускає прискорену державну реєстрацію (!) про припинення договору оренди земель ФГ «Миролюбне».

10 та 11 червня 2021 р.  – масиви земельних ділянок, які перебували в оренді ФГ «Миролюбне» розпайовуються на рівні ділянки по 2 га з призначенням кожній з них окремого кадастрового номеру. Права власності на ці землі поспішно реєструються за 36-ма новими власниками.

Усі спроби ФГ «Миролюбне» відстояти своє законне право на землі зазнають поразки через корупційну судову систему:

Господарство оперативно звертається з позовом до Старокостянтинівського районного суду із вимогою:

– визнати недійсним додатковий договор про припинення права оренди земельних ділянок за договором від 27.03.2007 року ( №30/57-21-ДО);

– визнати незаконним та скасувати наказ Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області №22-2357-С від 24.05.2021р.;

– скасувати рішення про державну реєстрацію припинення права оренди №58340550 від 25.05.2021 р., №58340269 від 25.05.2021 р.,

а також із заявою про забезпечення позову, в якій просить суд накласти заборону будь-яким особам щодо розпорядження цими земельними ділянками.

16 червня 2021 року суддя Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області Кутасевич О.Г. виносить ухвалу про задоволення такої заяви та встановлення заборони щодо розпорядження цими земельними ділянками (справа №683/1649/21, 2/683/887/2021).

Проте, вже 25 червня 2021 року за заявою адвоката одного із Відповідачів у справі, ця ж суддя Кутасевич О.Г. всупереч процесуальному закону – без повідомлення позивача (!) скасовує своє ж рішення від 16 червня 2021.р.  

Далі події набувають дивовижної швидкості та фактично викривають ймовірного замовника рейдерського захоплення:

26- 29 червня 2021р.  – нові власники земельних ділянок, не будучи до цього між собою жодним чином пов’язані, одночасно протягом трьох днів «за власною волею та переконанням»  відчужують щойно отримані земельні ділянки на користь однієї особи – Ірій Світлани Сергіївни.

Спочатку здається дивним, яким чином звичайна лікар-лаборант військового шпиталю військової частини А3267, яка сама не так давно просила у держави грошову допомогу на належне жиле приміщення (рішення виконкому Старокостянтинівської міської ради №193 від 10 вересня 2020 року), одним днем придбала 72 га землі с/г призначення  орієнтовною вартістю $144 тис.

Але світло проливається, коли стало відомо, що Ірій Світлана є сестрою дружини бувшого губернатора області Корнійчука Олександра Олександровича (2016-2018 р.р.), у власності якого за неофіційними даними вже перебуває понад 1000 га. державних земель (цікаво, яким чином такий об’єм держземель опинився в руках чиновника?).  

Більше того, стає зрозумілою надзвичайна активність очільника держгеокадастру в Хмельницькій області Василя Василенко «на користь» родички Корнійчука. Адже свою посаду на Хмельниччині він набув саме за губернаторства Олександра Корнійчука.

І це, не дивлячись на те, що у 2018 році його було звільнено з такої ж посади очільника Держгеокадастру у Волинській області. Це сталося після серії скандальних звинувачень  у «дерибані» земельних ділянок (в тому числі – з покладами бурштину), лобіюванні інтересів сторонніх фірм та непрозорих кадрових призначеннях. Попри гучні скандальні протистояння обласних депутатів у затверджені Василенка В.М. у цій посаді на Хмельниччині, Корнійчуку вдалося протиснути і затвердити його.

Наразі, ухвалою від 29.06.2021 року було відкрито провадження у справі за позовом ФГ «Миролюбне» та призначено підготовче засідання на 26.08.2021 року. Утім, чи може невелике фермерське господарство розраховувати на чесне і неупереджене розслідування кримінальної справи, коли обласний прокурор Олексій Олійник приходиться швагром (чоловік рідної сестри дружини) екс-губернатора Корнійчука.

Я не можу більше мовчати і просто спостерігати за тим свавіллям, перед яким, нажаль, опинилася група компаній моєї родини Білявців…

“Я звертаюся до кожного, кому не байдужа доля національного виробника. Візьміть цю справу під особистий контроль, допоможіть подолати свавілля. Адже, залишившись без покарання, рейдери на корені знищать будь-яку інвестиційну привабливість України. Нам, аграріям, вже немає сил це терпіти”, – просить засновник ТОВ «Агрокрай» (ТОВ БІЛДАН).


Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: