НОВИНИ

На Херсонщині розпочали вирощувати екзотичні креветки

27.10.2021 07:34
bbcdf796

На кафедрі водних біоресурсів та аквакультури Херсонського державного аграрно-економічного університету вдалися до експерименту з вирощування креветки Розенберга. Про це повідомляє golos.com.ua, пише agronews.ua.

«Для вирощування взяли не чорноморського рачка, а креветку Розенберга, яка мешкає в гирлах річок тропічної й субтропічної зони. Також є різниця. Якщо розмір „місцевої“ креветки сягає 5−6 сантиметрів, то креветка Розенберга може досягати 25 сантиметрів. І це делікатес: за екзотичну смакоту ресторани готові платити постачальникам і по тисячі гривень за кілограм, тоді як чорноморські рачки у нас більш як 250 грн/кг коштують», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що креветка Розенберга дуже невибаглива у їжі — їй чудово підходить планктон і зоопланктон, водна рослинність, бентос (хірономіди). Всього цього в достатку у невеличких ставках, яких на Херсонщині безліч. Тож закуповувати штучний корм для неї зовсім непотрібно — висадив личинку в таку водойму, й чекай, поки вона підросте. Цю креветку вирощують вже не перший рік у різних містах України у басейнах з різним успіхом. Але продуктивність подібних аматорських міні-ферм невелика, й прибутковість сумнівна. «Наше завдання — відпрацювати технологію промислового вирощування екзотичної креветки з високим рівнем рентабельності, яка забезпечувала б гарантований прибуток», — розповідає Павло Кутіщев, кандидат біологічних наук, завідувач кафедри водних біоресурсів ХДАЕУ.

Минулого літа у ставок Херсонського рибовідтворювального заводу вузівські дослідники випустили шість тисяч личинок креветки Розенберга. Мали починати з червня, та запізнилися: доки їх придбали, доки довезли, а вже середина липня. І тим не менш, за два з половиною місяці креветки виросли до 10−12 сантиметрів. Відтак, перший етап експерименту можна вважати успішним.

«Надалі в університетській лабораторії „Перспективи аквакультури“ вчитимуться створювати умови для розмноження тропічної креветки в морській воді з подальшим їх вирощуванням до товарної маси. Новітні технології зацікавлять не тільки підприємців, котрі бажають створювати свої креветкові ферми та заробляти на цьому, але і майбутніх студентів, з числа тих, хто планує працювати в аквакультурній сфері», — підсумував Кутіщев.

Нагадаємо, що Вчені представили новітню технологію заморожування ягід, фруктів та овочів.



Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: