АГРОВІДЕО

На Чернігівщині відбулось рейдерське захоплення державного підприємства НААН

08.10.2021 15:34
244868740_4316588605101447_848917332594716714_n

На Чернігівщині відбулось рейдерське захоплення державного підприємства Національної академії аграрних наук України. Про це на фейсбук сторінці повідомив журналіст обласного тижневика “Чернігівщина”, власкор “Сільських вістей” Назаренко Віталій, пише agronews.ua.

«Тітушки, машини з донецькими номерами, захоплення адміністративного приміщення держпідприємства, спалені документи та спроба зібрати урожай з державних полів! І все це за абсолютної бездіяльності правоохоронців, які більше виконують роль спостерігачів і переговірників, ніж охоронців закону!»,- написав він.

В Іванівці Борзнянської територіальної громади на Чернігівщині відсторонений від посади колишній директор дослідного господарства “Іванівка” НААН України Микола Половік з допомогою чоловіків спортивної статури захопив приміщення контори і силоміць викинув з неї діючого директора Андрія Скварського. Коли той наступного дня спробував увійти в приміщення, то наразився на опір найманців.

Начальник борзнянського відділення поліції пояснив, що, згідно з рішенням суду, в рамках кримінального провадження на 4 тисячі гектарів землі накладено аршет. Збіжжя можна збирати виключно в присутності спеціальної комісії НААН України.

Разом із тим поліція не змогла пояснити чому на під’їздах до села зупинились два десятки вантажівок з одеськими та київськими номерами, а в гуртожитку держпідприємства живе двадцять спортивних молодиків.

Микола Половік керував держпідприємством останні шість років. За словами людей, всі ці роки підприємство занепадало, працівники роками не отримували заробітної плати, батракуючи, немов раби.

Андрій Скварський показує контракт, підписаний між ним і керівництвом академії до 2024 року. А також наказ про призначення його директором від 27 вересня 2021 року.

За словами директора ДП ДГ “Іванівка” підприємство, яке він отримав, перебуває в жалюгідному стані. Господарство має 90 мільйонів боргів, з яких 60 мільйонів – фіктивні. У зв’язку з цим проти Миколи Половіка було порушено низку кримінальних справ.

Прокуратура безрезультатно намагалась вручити йому підозру аж доти, доки не настав час збирати врожай. Колишній директор не лише не переховується від органів слідства, але й поновився через суд, вніс себе в реєстр як керівник і силоміць зайшов у приміщення.

«Місцеві обурені таким поворотом подій і не бажають бачити на посаді директора Миколу Половіка. Вимагають аби він забрав із собою гостей із Азії, які невідомо з яких причин господарюють на частині державних земель. Сам пан Половік від коментарів відмовився, наказавши охороні закрити двері»,- написав Назаренко .

Згідно з відкритими даними, активи підприємства оцінено в понад 114 мільйонів гривень. Андрій Скварський переконаний, що його попередник зумисне накопичував фіктивні борги з метою доведення держпідприємства до банкрутства.

Ситуація на підприємстві стабілізувалась тільки після приїзду начальника Ніжинської поліції Володимира Духна, за наказом якого територію підприємства очистили від сторонніх осіб.

«Втім, на цьому все і закінчилось. Ніхто нікуди не роз’їхався. Доки всі чекають комісію з Академії, фури все прибувають і паркуються на в’їзді в Іванівку. Збіжжя, яке вирощене на 4-ох тисячах гектарів, за нинішніми оцінками фахівців оцінюють в 100 мільйонів гривень»,- резюмує журналіст.

Нагадаємо, працівники Інституту картоплярства протестують проти свавілля НААН.



Перегляди: 18
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: