ВАЖЛИВО

Працівники Інституту картоплярства протестують проти свавілля НААН

22.08.2021 13:01
147315958686314243

Не дивлячись на думку трудового колективу Інституту картоплярства керівництво НААН призначило в.о. директора інституту Никитюка О. А. У зв’язку з цим працівники звернулись до провладних органів з проханням повпливати на ситуацію. Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook ексспівробітниця Інституту картоплярства УААН» Софія Лященко, пише agronews.ua.

 «Трудовим колективом Інституту картоплярства прийнято рішення обрати активну позицію щодо виборів майбутнього директора на умовах доброчесності і професійності, — зазначається у зверненні. — Розроблено стратегію, схвалену на розширених зборах Вченої ради і трудового колективу, висунуто кандидата від колективу на вакантну посаду директора (Фурдигу М. М.), підписано звернення до НААН (61 підпис) з проханням підтримати вибір колективу і призначити висунутого представника колективу на посаду в.о. на період підготовки виборів для збереження стабільності в колективі і виконання діючих науково-виробничих програм».

Наголошується, що 13 серпня 2021р. Фурдизі М. М. була дана вказівка з НААН про написання заяви щодо призначення його в.о. директора інституту. Не дивлячись на це, 16 серпня 2021р. НААН представила в.о. директора Никитюка О. А., який, зазначає авторка, не є фахівцем в сфері картоплярства і це протиречить волі колективу і принципів академічної  доброчесності.

«Колективу відомо про проблеми «управління» науково-виробничою базою НААН за участю даної особи та його помічників, зокрема Ничкалюка В., що в багатьох випадках супроводжується рейдерськими захопленнями установ і господарств НААН, кримінальними провадженнями. В той же час нам не відомо про наукові досягнення пана Никитюка О. А в сфері біології, селекції, рослинництва та конкретно в картоплярстві», — зазначають у Інституті.

Колектив вважає, що попри волю науковців і працівників Інституту картоплярства, на фоні адміністративного «самоуправства» і популістичних заяв відбувається рейдерське захоплення державної інституції.

Спираючись на волевиявлення трудового колективу, оформленого рішенням від 5 серпня 2021 року, захищаючи наукові надбання і дослідно-експериментальні бази Інституту, право на наукову і соціальну позицію кожного, члени трудового колективу ставлять до відома про наміри захищати усіма законними способами вибір колективу, гідність науковців, дотримання принципів академічної доброчесності.

«У зв’язку з цим оголошуємо супротив непрофесійним наказам та дорученням, протидію будь-яким заходам рейдерської «команди», які загрожують науковій і експериментальній професійній діяльності Інституту, — йдеться у повідомленні. — Звертаємося до державних і місцевих органів влади, широкого кола громадських організацій, засобів масової інформації усіх зацікавлених осіб  з повідомленням про рейдерську атаку на галузеву науку, проханням захистити законні права науковців на обрання курсу розвитку і керівництва за  професійними і людськими якостями. Не порушуючи закону назначити день виборів не пізніше 20-ти денного терміну з дати закінчення терміну подачі документів (14.08.2021)».



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: