НОВИНИ

На Черкащині фермер відкрив військово-патріотичний музей

28.08.2020 10:32
dsc08316-1536x864

Минулого тижня у Зеленькові, що на Черкащині, відбулося урочисте відкриття військово-патріотичного музею «Гайдамаки», ініціатором створення якого став активний громадський діяч, директор СФГ «Вікторія» Андрій Ягич. Про це повідомляє Вісті Черкащини, пише agronews.ua.

“Ідея створення музею виникла близько 3-ох років тому. Все почалося з медогонки, дідової пилки, з коромисла та коцюби. Далі люди почали зносити інші експонати: картини, речі домашнього вжитку. Постало питання про те, де розмістити всі ці речі. Вибрали будівлю старого млина”, – каже фермер.

Він додав, що побратими із ГО ВПК “Гайдамаки” допомагали зі створенням та наповненням музею. Хлопці власноруч трудилися щодня над оформленням та підготовкою музею до відкриття.

Місцеві художники розмалювали фасад цієї будівлі, де зобразили сільську місцевість зі старими будинками, церквою та мальвами – своєрідна фотозона для відвідувачів.
Створити музей вдалося за підтримки військово-патріотичного клубу «Гайдамаки», зацікавлених ентузіастів, волонтерів та простих жителів, які зносили все, що в кого було.

Одним із таких активістів став Владислав Саламаха, який давно займається любительськими пошуками та неодноразово допомагав музеям в поповненні цікавими експонатами. Він познайомив гостей заходу з експозицією. У ній відображена велична історія побутової, військово-патріотичної діяльності та представлені експонати, які красномовно розповідають про військові дії, починаючи від козацької доби й закінчуючи нинішніми подіями на Сході країни.

Музей поділено на декілька зон, в яких відображено різні періоди. При вході – «доба царизму», де можна побачити унікальні експонати тодішнього побуту: рідкісні глечики, верстаки для ткання одягу, деревообробні інструменти та інше. Далі – виставка бойової техніки з експонатами Першої та Другої світових війн.

“У виставкових вітринах можна побачити військові однострої, зброю, кулі, одяг, медалі. З іншої сторони – речі, притаманні радянському часу: килими, кераміка, листівки, радянські «ґаджети» – фотоапарати, телефони, музичний програвач. Зараз один смартфон заміняє безліч поличок, на яких все це зібрано. Є й археологічні знахідки, монети та медалі, меблі, картини, ікони, зразки різних вишивок: сорочки, сукні, рушники”, – зазначають у повідомленні.

Впродовж усього свята працювала польова кухня, де гостей пригощали козацькими смаколиками.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: