НОВИНИ

Володарка титулу «Медова княгиня України» розповіла, як заснувати прибуткову бджолину ферму

02.10.2020 07:32
DSCN7278w

Володарка титулу «Медова княгиня України» та власної пасіки Марія Шотік живе на Волоині. Вона не лише опікується чималою пасікою, але й займається виробництвом та переробкою меду та продуктів з нього. Пані Марія поділилася тим, як заснувати в Україні прибутковий бджолиний бізнес. Про це повідомляє volynnews, пише agronews.ua.

Свого часу Марія Шотік взяла участь у Всеукраїнському медовому чемпіонаті, де здобула титул «Медова княгиня України». Через пандемію наступний чемпіонат не відбувся, і цей титул став, так би мовити, «псевдонімом».

«Коли зустрічаємося на з’їздах пасічників, вони жартують, мовляв, ось медова княгиня приїхала», – жартує пані Марія.

Для того, аби почати справу, співрозмовниця радить спочатку попіклуватися про екологічно чисте місце для розташування вулика. Адже дорога, електролінії, вежі зв’язку чи наявність поблизу заводів – згубно впливають на здоров’я бджіл і мед.

Важливо подбати і про медоносну базу. Потім необхідно придбати вулики (бажано, щоб їх було 2 основних та 1 порожній, аби переселяти сім’ї за необхідності) та визначитися із метою розведення – або для медоносу, або для розпліднення.

Також до переліку базового інвентарю для початківця входять спецодяг (комбінезон чи халат і сітка на обличчя), медогонка (щоб швидко вилучати з сотів мед) та димар. Далі можна купувати бджоли та заселяти їх. Бажано купувати у пасічників-земляків – їхні бджоли вже звикли до клімату.

Необхідні знання про бджіл та догляд за ними можна почерпнути як з спеціалізованих журналів і газет, так і всесвітньої павутини. Але найкращий порадник у справі – це звичайно живе спілкування із пасічниками.

«Задля швидкого збагачення простіше закупити мед, та потім його перепродати у 3 рази дорожче. А ось побачити, як ці Божі комахи несуть той мед, піклуватися про вулик, вникати у всі тонкощі справи, вкласти увесь свій вільний час – готовий не кожен. Бо це справа душевна та наближує до прекрасного», – говорить Марія Олександрівна.

Мед настільки багатогранний продукт, що родина Шотіків з нього виготовляє безліч лікувального та корисного.

Для прикладу, це і питні меди із трав’яними зборами, засоби від застуди, спиртові настоянки із прополісу, креми та мазі для обличчя, рук на основі борсучого жиру, масла какао, жожоба, ефірних масел іланг-іланга, герані, виноградних кісточок та багатьох інших, а також бальзами і найрізноманітніші воскові свічки.

Також, має сенс звернутися до місцевих компетентних органів для отримання держпідтримки для бджолярів.

На сьогодні кількість заявок в усіх регіонах України на отримання дотації на бджолину сім’ю в розмірі 200 гривень досягла майже 9 тисяч на загальну суму 96 млн грн.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства очікує, що аграрії до кінця 2020 року використають всі кошти, виділені з бюджету на підтримку бджільництва на цей рік. Про це йдеться в повідомлення міністерства.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: