ВАЖЛИВО

Чиновники всупереч громаді здійснили масштабну земельну трансакцію

17.03.2020 14:05
89699376_1133551903655121_7584616549122572288_n

На протязі 2018 -2019 років Березанська міська рада під керівництвом міського голови – Тимченка В.Г. ухвалила не одне рішення щодо здійснення найбільш масштабної земельної трансакції за всю новітню історію Березані. Зокрема, сформована у раді більшість проголосувала за продаж земельних ділянок або прав оренди на землі територіальної громади загальною площею у понад 150 гектарів. Про це на фейсбук сторінці повідомив громадський діяч Віталій Саєнко.

Для доволі невеликого за розміром й кількістю населення міста це є дуже вражаючею цифрою, а отже ця масштабна земельна оборудка, виконана без належної підготовки та широкого громадського обговорення викликала неабияке занепокоєння у значної частини місцевих жителів.

«Тим більше, що понад дві третини із виділеної для продажу землі (більш як 115 га) призначається під розміщення промислових об’єктів. При цьому, виходячи із розмірів запропонованих для продажу земельних ділянок – об’єктів дуже великих і небезпечних для навколишнього середовища та здоров’я людини. І взагалі не придатних для розміщення у невеличкому містечку із абсолютно нерозвинутою для цього комунальною та соціальною інфраструктурою.»,- написав громадський діяч.

За запитом ініціативної групи, під яким підписалося близько трьох з половиною сотень жителів міста, пропонувалося надати роз’яснення за наступними складовими:

1. Конкретизація причин, планів та попередньо здійснених розрахунків щодо доречності оборудок за кожною з переліку земельних ділянок згідно додатків до рішень міської ради, надання у розпорядження громадськості фахових та експертних висновків, якими керувалася рада під час їх ухвалення.

2. Надання ініціативній групі копій звернень від зацікавлених осіб та запропонованих ними інвестиційних проектів, які розглядалися й ухвалювалися міськвиконкомом для того, аби визначити змістовність запропонованого проекту рішення, внесеного на подальше затвердження його міською радою.

3. Надання ініціативній групі ґрунтовної інформації щодо змістовності інвестиційних проектів, запропонованих до реалізації на кожній окремій земельній ділянці, виставленій за рішенням ради лотами на земельні торги, пояснення причин відмови від обговорення запропонованих проектів у широких громадських колах відповідно до вимог закону.

4. Надання копій чи витягів з експертної документації, що засвідчує соціально-економічну доцільність та екологічну безпечність реалізації цільових інвестиційних проектів на ділянках, виставлених на продаж для подальшої промислової забудови.

5. Надання у розпорядження громадськості комплексу попередньо розрахованих економічних показників, які планував досягти міськвиконком при внесенні проекту відповідного рішення на ухвалення ради, результатів попереднього аналізу щодо можливих ризиків й втрат, а також щодо джерел й мехінізмів покриття збитків власників суміжних земельних ділянок та домогосподарств, які можуть постраждати внаслідок здійснення масштабної земельної трансакції.

Із відповіді за підписом керівника міськвиконкому, одержаної за запитом громадян, підтвердилися найгірші очікування членів ініціативної групи.

«Зокрема за її змістом виявилося, що плануючи найбільшу в новітній історії міста земельну оборудку, депутати міської ради не лише не опрацьовували змісту ухваленого ними рішення на предмет відповідності стратегії розвитку територіальної громади, визначення економічних переваг за конкретними показниками соціально-економічного розвитку, аналізу ризиків, можливих втрат та збитків тощо. А й – як свідчить відповідь з виконкому – ухвалювали здійснення найбільш масштабної земельної трансакції виключно на підставі ПРОПОЗИЦІЇ міського голови.»,- коментує керівник ініціативної групи Віталій Саєнко.

Керівник ініціативної групи Віталій Саєнко

Він додав, що всю підготовчу роботу до прийняття рішення було виконано таким чином, що на момент голосування перед очима депутатів не було не те що відповідних планових показників, аналітичних чи експертних висновків, а й хоча б звичайної пояснювальної записки.

Так само не було з цього приводу на сесійному засіданні й дискусій – рішення було одразу ж прийнято без будь-якого фахового чи бодай політичного обговорення.

Керуючись якими саме підставами віддавали свої голоси «за» члени сформованої більшості в міській раді – стосовно цього робити висновок звичайним жителям дуже складно. Адже до їх рук не потрапило нічого, окрім самого рішення та додатків до нього, що представляють собою звичайний перелік земельних ділянок із зазначенням їх площі та місця знаходження за поштовою адресою.

«Здається, кваліфікований фаховий висновок щодо підстав, які спонукали депутатів більшості в міській раді на чолі з Тимченком ухвалити масштабну земельну трансакцію у непрозорий спосіб, без належного опрацювання, попередньої експертної роботи і без відповідного громадського обговорення можуть зробити лише правоохоронні органи.»,- резюмував Саєнко.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: