НОВИНИ

Лопух в Україні можна вирощувати у промислових масштабах

07.10.2019 18:23
cvety-lugovye--polevye--cvety-lapuh-1269212


Лопух може давати високі врожаї на глибоких вільних дренажних текстурованих ґрунтах. Наприклад, в Японії виробництво оцінюється у 180 тис. т/рік з 14 тис. га, і з цього: 140 тис. тонн споживається, 10 тис. га використовуються для торгівлі охолодженими, нарізаними коренями лопуха, 500 тонн висушується, 200 тонн заморожується, а частина, що залишилася, використовується як вихідна сировина, пише agro-yug.com.ua.

Вирощування лопуха в південних регіонах не є популярним напрямком — в промислових масштабах його не вирощують. Але це саме та ніша, яка може приносити відчутний прибуток, адже конкуренція на цьому ринку практично непомітна.

Сировина лопуха має попит й у фармацевтичному та косметичному виробництві. До того ж культивування лопуха може стати базою для розширення різноманітності одержуваної харчової продукції, бо інтерес до нових, смачних та ще й лікувальних продуктів швидко зростає.

Масло реп’яха знайшло застосування в промисловості: у миловарінні, виготовленні оліфи та обгорткового паперу, в експлуатації гіроскопічних приладів.

Окрім цього, лопух має широке застосування й в медицині. Він містить хімічні речовини, які можуть пригнічувати бактерії та запалення. Препарати з кореня лопуха мають сечогінні, жовчогінні, потогінні і дезінфікуючі властивості, прискорюють формування інсуліну у підшлунковій залозі, цілюще позначаються на обміні речовин тощо. Важливу роль препаратів лопуха передбачають учені в майбутньому в терапії онкологічних захворювань. Протипухлинний ефект біологічно активних речовин, що містяться в коренях лопуха зараз вже описаний в багатьох дисертаціях науковців.

 



Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: