Лопух може давати високі врожаї на глибоких вільних дренажних текстурованих ґрунтах. Наприклад, в Японії виробництво оцінюється у 180 тис. т/рік з 14 тис. га, і з цього: 140 тис. тонн споживається, 10 тис. га використовуються для торгівлі охолодженими, нарізаними коренями лопуха, 500 тонн висушується, 200 тонн заморожується, а частина, що залишилася, використовується як вихідна сировина, пише agro-yug.com.ua.
Вирощування лопуха в південних регіонах не є популярним напрямком — в промислових масштабах його не вирощують. Але це саме та ніша, яка може приносити відчутний прибуток, адже конкуренція на цьому ринку практично непомітна.
Сировина лопуха має попит й у фармацевтичному та косметичному виробництві. До того ж культивування лопуха може стати базою для розширення різноманітності одержуваної харчової продукції, бо інтерес до нових, смачних та ще й лікувальних продуктів швидко зростає.
Масло реп’яха знайшло застосування в промисловості: у миловарінні, виготовленні оліфи та обгорткового паперу, в експлуатації гіроскопічних приладів.
Окрім цього, лопух має широке застосування й в медицині. Він містить хімічні речовини, які можуть пригнічувати бактерії та запалення. Препарати з кореня лопуха мають сечогінні, жовчогінні, потогінні і дезінфікуючі властивості, прискорюють формування інсуліну у підшлунковій залозі, цілюще позначаються на обміні речовин тощо. Важливу роль препаратів лопуха передбачають учені в майбутньому в терапії онкологічних захворювань. Протипухлинний ефект біологічно активних речовин, що містяться в коренях лопуха зараз вже описаний в багатьох дисертаціях науковців.