НОВИНИ

Історія успіху та досягнень першої сімейної виноробні в Україні

05.10.2019 10:06
53405354_571665973329959_7269856529350656000_o

У селі Степанівка Херсонської області близько 10 років виробляє вина сімейна виноробня «Курінь», що побудована за принципом французських шато: виробництво розташоване прямо на виноградниках. На господарстві працюють члени сім’ї Халупенків – це перша сімейна виноробня, яка з’явилась в Україні.

Історія створення сімейної винарні є цікавою та повчальною. Фермерське господарство з 1992 року вирощувало технічний виноград, який постачало в якості сировини на виноробні підприємства України. У 2009 році через економічну кризу, винзаводи зменшили об’єми закупівлі сировини, почали затримувати розрахунки.

– На той момент виноградні плантації підприємства налічували понад 20 га і весь цей виноград потрібно було кудись подіти. Тому ми вирішили самі зробити своє перше авторське вино. Виготовляли практично вручну, без спеціального обладнання. Зробили, почали пригощати людей. В нас тоді було вже два власних ресторани української кухні, тож вино реалізовували там. Також влаштовували дегустації, брали участь у фестивалях та інших заходах. І ми отримали зворотній зв’язок – людям наше вино сподобалося. З наступного року ми розпочали організацію промислового виробництва, – розповідає керівник проекту «Сімейна виноробня Курінь» Денис Халупенко.

Він підкреслює, що саме криза та фінансова нестабільність підштовхнули підприємство шукати нові рішення. Денис упевнений, що виростити якісну продукцію зараз навіть складніше аніж переробити. А для тих, хто хоче запустити переробку, сьогодні є достатньо можливостей: знайти обладнання «по кишені», опанувати ринки збуту. Головне бажання та відкритість новому.

Весь 2010-й рік був витрачений на документально-технологічну підготовку: закупівля обладнання, установка виробничих ліній, опрацювання документів, пошук спеціалістів, вивчення технологій. На підприємстві одразу побудували та укомплектували власну біохімічну лабораторію, щоб мати можливість самостійно визначати якість та безпечність сировини і тари. Таким чином підприємство повністю вийшло на замкнений цикл виробництва.

У 2011 році підприємство отримало ліцензію на виробництво алкоголю і офіційно випустило своє перше вино. Спочатку у «Куріня» ще не було ліцензії для реалізації вина у пляшках, тому продавали на розлив безіменну продукцію: «вино сухе біле», «вино сухе червоне» , «вино біле напівсолодке» і так далі.

Згодом ФГ отримало всі необхідні дозволи, і розпочалась найцікавіша частина історії виноробні «Курінь» – випуск марочних вин. Зараз асортимет підприємства складається з 14 найменувань вин: 9 – сухі вина, 5 – десертні. Серед напоїв є лікерне вино та вермут, в склад якого входить 10 трав, що ростуть у районі розташування виноробні – с. Степанівка, тому він й отримав назву «Степанові хутори».

Георгафія реалізації вина «Курінь» – вся Україна. Причому наприклад у Києві господарство продає набагато більше вин, аніж у Херсоні. Продукція реалізується через власні ресторани та магазини, через мережі винних магазинів у великих містах.

– У Кривому Розі є магазин “Массандра”, який представляє покупцям всю лінійку українських вин. Магазин багато років продавав кримські вина концерну “Массандра”. Зрозуміло, що з 2014 року продукція з Криму не надходить, тому вони із радістю почали працювати із нами. Адже сьогодні ми позиціонуємо себе як виробник, що повторив лінійку кримських вин. Ми виготовляємо десертні, лікерні, мускатні вина – такі, як виготовлялися в Криму. І поціновувачі кримських вин переключились на нашу продукцію, яку із задоволенням споживають, – говорить Денис Халупенко.

Втім, у сухих вин ФГ «Курінь» є також свій споживач: 2 класичних сорти сухих вин – мерло і сапераві – практично неможливо зустріти в роздрібній торгівлі: вони розкопувуються за перший квартал. Також, у вересні 2019 року підприємство запустило в реалізацію ще 6 нових крафтових вин.

– Це сухі вина, для яких ми обрали нетрадиційний напрям реалізації. Вони продаються  через магазини розливних напоїв, які дуже популярні в Україні і на Херсонщині зокрема. Там зазвичай продаються пиво, сидр, і ось тепер будуть ще сухі столові вина виробництва ФГ «Курінь» . У технології виготовлення таких вин є відмінності: починаючи від терміну збирання сировини (виноград на легкі вина потрібно збирати раніше), закінчуючи технологією та терміном бродіння. Ці сухі вина мають лекгий ненасичений смак та невеликий відсоток спирту – ідеально для споживання в якості аперитиву, – ділиться новиною Денис Халупенко.

 

Розвиває підприємство і напрямок гастротуризму, співпрацючи із всіма туристичними операторами півдня України. Чимало туристичних фірм возять зараз гостей на екскурсії до Херсонщини: на рожеві озера або гейзери, і вони відвідують в рамках туру виноробню «Курінь» .

– Ми проводимо для туристів екскурсії , знайомимо із нашим виробництвом, влаштовуємо дегустації, розповідаємо про вина, культуру споживання, відповідаємо на питання, – розповідає Денис Халупенко. Він зазначає, що багато туристів, скоштувавши вина «Курінь»,  стають постійними покупцями цієї торгової марки. Для просування продукції господарство влаштовує дегустації не тільки на підприємстві: на туристичних лайнерах, в ресторанах, під час інших публічних заходів. У 2019 році було проведено вже поярдка 50 дегустацій, що безумовно допомагає розширювати ринок збуту та збільшувати кількість поціновувачів.

Денис Халупенко зазначає, що найближча мета підприємства – виходити на зовнішні ринки, зокрема реалізовуючи вина через інтернаціональні торгові інтернет-майданчики.

–  На сьогодні дуже важливими є сервіс та логістика – щоб замовник отримував вино швидко, разом із професійними рекомендаціями та вичерпною інформацією. Сьогодні чимало запитів на нашу продукції поступає наприклад із Білорусі. Але я не знаю як доставити нашу продукцію роздрібному покупцеві. Для мене це головна задача на наступний рік. Необхідні зміни в тому числі і з боку законодавства, нормативних актів. Я  сподіваюся що зараз на хвилі трансформацій, що відбуваються в нашій країні, все стане можливим, – зазначає Денис.

Історія виноробні «Курінь» є чудовим прикладом, як розвивати бізнес, тримаючи руку “на пульсі” сучасних трендів та відповідаючи на запити сучасного ринку. Розпочавши із вирощування сировини, сьогодні господарство випускає десятки тисяч пляшок на рік і представляє свою продукцію по всій країні. Завдяки наполегливій праці та продуманій політиці, «Курінь» має власне ім’я та репутацію, готується виходити на національні мережі супермаркетів та експорт, і достойно представляє агропромисловий сектор Херсонської області.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: