НОВИНИ

Естонські фермери вимагають пустити до країни українських працівників

24.05.2020 18:16
unnamed (5)

Урожай полуниці в Естонії в нинішньому році пропаде, якщо уряд не дозволить запросити в країну українських працівників. Про це повідомили керівники Естонського союзу виробників полуниці, Естонського садівничого союзу та Естонської сільськогосподарсько-торгової палати. Про це повідомляє greenpost, пише agronews.ua.

“Сезон ось-ось почнеться, на приблизно 800 гектарах в цьому році поспіє близько 2 тис. тонн полуниці. Але безвідповідальні політики не хочуть, щоб 1500 старанних українців допомогли зібрати цей урожай та доставити його естонським споживачам. Нехай залишається гнити на полях”, – йдеться у заяві керівництва цих трьох організацій.

Вони звернулися до міністра сільського життя Арво Аллара з проханням повернути на поля українських працівників.

“Ми опинилися в ситуації, коли тонни врожаю доведеться викидати, оскільки естонський уряд не вміє поводитися адекватно в кризовій ситуації. Або ж деякі політики й партії просто переплутали свою політичну повістку зі справжньої кризовою ситуацією. Результат той же — естонська полуниця в цьому році на ринок не потрапить, а фермери збанкрутують “, – попереджають автори заяви.

Фермери назвали “образливими” промови міністра внутрішніх справ Марта Хельме про те, що вони вважають працю українську працю “рабською”. Водночас вони визнають, що в умовах епідемії коронавірусу естонці, що залишилися без роботи, “не приїдуть збирати ягоду, у них немає достатнього інтересу до цієї праці, а купувати і їсти полуницю вони готові”.

Аграрії нагадують, що уряд Фінляндії, попри коронавірус, в цьому сезоні дозволить в’їхати в країну 4500 іноземним сезонним робітникам сільськогосподарського сектора, хоча в цілому пересування людей обмежена. Необхідні договори про посередництво робочої сили уклали з урядом України уряду Фінляндії, Швеції, Німеччини, Польщі та Великобританії.

У ЗМІ Естонії у зв’язку з забороною влади запрошувати на роботу в Естонію українських працівників (за винятком тих, які вже знаходяться в балтійській республіці) нерідко говориться, що в уряді бояться зближень місцевого російськомовного населення з приїжджими українцями.   


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: