НОВИНИ

Дніпро страждає від екологічної катастрофи

01.09.2021 14:35
mor-riba_Km-2021_1-1024x768

На Дніпрі, головній водній артерії України, протягом липня-серпня спостерігається масштабна екологічна катастрофа – масовий мор риби. Риба, раки, мідії та інші річкові мешканці гинуть у Київській, Полтавській, Дніпропетровській та інших областях. «Природні санітари» (ворони, баклани, чайки та інші) не справляються з такою великою кількістю падалі. Про це повідомляє ЛИЦА, пише agronews.ua.

Спеціальні державні і комунальні служби не діють. Мертва риба гниє і розкладається на міських пляжах, затоках і у місцях водозабору питної води. Інформаційний простір «кишить» гнівними збуреннями і невдоволенням. Люди хочуть знати причини масового мору риби.

На думку екологічної організації «Голос Природи» мор риби викликаний систематичним забрудненням річки Дніпро промисловими викидами, каналізаційними та зливовими стоками, сільськогосподарськими добривами. Крім цього, кліматичні катаклізми, такі, як зливові дощі і аномально спекотне літо, є каталізаторами масового мору риби.

Рибі не вистачає кисню!

Багато рибалок і дайверів вважають, що причиною загибелі риби у Кам’янському (колишній Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область) є залповий скид промислових відходів крохмале-патокового комбінату (КПК) у Кам’янське водосховище. Однак, з урахуванням, що масовий мор риби був помічений у різних районах басейну річки Дніпро, більшість фахівців висловлюють думку, що причиною цієї екологічної катастрофи є зниження у воді концентрації кисню.

У період аномальної спеки, викликаної зміною клімату, прискорюється процес розкладання органічних забруднювачів (фосфатні і азотні сполуки). Під час цих реакцій кисень «згоряє», нестача кисню призводить до масової загибелі риби та інших річкових мешканців. Крім цього, у період різких перепадів температури (вдень – спека, вночі – прохолодно) у нічний час кисень активно поглинається водоростями. З урахуванням, що Дніпро в останні десятиліття інтенсивно заростає водоростями, цей фактор також стає актуальним.

У літній період концентрація забруднення Дніпра зростає.

Дніпро забруднюється систематично протягом усього року. На думку екологічної організації «Голос Природи», основними забруднювачами річки Дніпро є:

  1. промислові підприємства,
  2. водоканали,
  3. сільськогосподарські та тваринницькі ферми,
  4. міські зливові системи,
  5. підприємці, що займаються вивезенням каналізаційних стоків.

Найбільш шкідливими забруднювачами Дніпра є компоненти миючих засобів, сільськогосподарських добрив, нафтопродуктів. У літній період, через зливові дощі і спеки, концентрація забруднюючих речовин у Дніпрі зростає.

Потрібно зауважити, що Дніпро забруднюється не тільки продуктами господарської діяльності людини. Наприклад, синьо-зелені водорості у результаті своєї життєдіяльності виділяють фенол. У період бурхливого «цвітіння» концентрація фенолу збільшується, що також може стати причиною загибелі риби і навіть погано впливати на самопочуття відпочиваючих людей.

Дніпро не може самоочищатися.

Після будівництва каскаду ГЕС (гідроелектростанцій) річка Дніпро втратила свою здатність самоочищатися. Якщо не приймати кардинальних заходів, спрямованих на зниження рівня забруднення, масовий мор риби буде повторюватися щороку. В умовах зміни клімату у літній період часу масштаби цієї екологічної катастрофи можуть досягти національного рівня і мати серйозні наслідки як для тваринного світу, так і людей.

«Річка Дніпро не зможе самоочищатися, їй потрібно допомогти. Всі розуміють, що демонтаж ГЕС є важко здійсненною метою, однак знизити забруднення Дніпра цілком можливо. Починати потрібно з підвищення ефективності державного контролю за дотриманням природоохоронного законодавства і створення умов, що мотивують комунальні підприємства, великий і дрібний бізнес знижувати рівень забруднення Дніпра», – розповів Євген Колішевський, виконавчий директор екологічної організації «Голос Природи».

Нагадаємо, що Закупівельні ціни на зерно значно змінилися.



Перегляди: 12
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: