ГОЛОВНЕ

Для ввозу в Україну інноваційного препарату ЗЗР потрібно чекати 7 років

05.12.2020 09:07
gerbici21minn

Для ввозу в Україну інноваційного препарату ЗЗР, до прийняття Радою  Закону №2289 «Про внесення змін до ст. 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» потрібно чекати 7 років. Таку думку висловив президент Фітосанітарної Асоціації України (ФАУ) Владислав Седик. Повідомляє ІА «АПК-Інформ», пише agronews.ua.

Необхідно було спочатку зареєструвати його в країні виробника, що займає 5 років, а потім ще чекати 2 роки для реєстрації даного препарату в Україні. Тобто лише за 7 років такий інноваційний препарат міг потрапити на український ринок, проте це вже було що завгодно, але не інновації.

«Більше того препаративні форми інноваційних ЗЗР розробляються з урахуванням агрокліматичних умов, культур та цільових шкідливих організмів. Тому реєструвати препарат в країні, яка виробила його, але не має тих культур чи шкідливих організмів, що присутні в Україні і має інші агрокліматичні умови є не логічним та часто не реальним. Оскільки препарат можна зареєструвати на певну культуру та проти цільових шкідників…», – підкреслив експерт.

Також він додав, що переживання стосовно того, що Україна стане звалищем токсичних відходів – марні. Дослідна партія, яка передбачає перевірку препарату на токсикологічні показники (вплив на людей), екологічні (на навколишнє середовище) і біологічні показники (самоефективність) завозиться у незначних об’ємах (декілька літрів чи кг). 

«Я думаю, що ті екологи, які закидають щось про загрозу появи звалищ чи полігонів на території України, вони навряд чи читали текст законопроєкту. Препарати в промислових масштабах можуть бути завезені до нас лише за умови відповідної реєстрації в Україні із дозволами на використання та реалізацію препаратів», – уточнив В. Седик.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: