ГОЛОВНЕ

Для українських виробників соків і нектарів готують нові вимоги

24.01.2019 12:58

З метою приведення виробництво соків у відповідність з європейськими нормами у Міністерстві аграрної політики були розроблені нові вимоги до фруктових соків і нектарів, які виробляються і продаються в Україні, передає Аgro-yug.

Як зазначають експерти, в основному зміни торкнуться пропорцій фруктової частини, води і сухих речовин у напої. Так, для звичних соків вміст фруктової частини не має бути меншим за 50%. Це стосується соків з груш, яблук, ананасів, цитрусових. Для соків зі специфічним сильним смаком (гранат, лимон) допускається зниження фруктової частини до 25-40%. Також нові правила обмежать використання смакових добавок.

У Мінагрополітики вважають, що такі нововведення не тільки поліпшать якість продукції в українських магазинах, де 95% соків – українські, а й суттєво розширять експортні можливості країни.

Повністю реформувати виробництво соків планують до кінця 2022 року. З’явиться декілька найменувань продукції:

Соки, відновлені з концентрованих (допускається додавання води);

Фруктові соки (допускається додавання цукру і води);

Фруктове пюре;

Фруктовий нектар (допускається додавання води, цукру, меду, підсолоджувачів).

Втім, експерти вважають, що нектари в звичному розумінні можуть зовсім заборонити. За словами глави технічного комітету зі стандартизації «Соки та соковмісні продукти» Якова Верхівкера, в ЄС «нектарами» називають соки з додаванням м’якоті, але без цукру. В Україні ж «нектари» – це соковмісний напій. Експерт зазначає, що для гармонізації законодавства з європейським необхідно піти тим самим шляхом. Коли зміни наберуть чинності, «нектарами» в Україні будуть називатися натуральні соки, а напої з вмістом ароматизаторів, цукру і лимонної кислоти маркуватимуть як «соковмісний напій».

Хоча в Міністерстві аграрної політики розраховують підвищити якість продукції, на ділі нові правила поліпшать тільки інформованість українців. Традиційні натуральні соки продовжать випускати під тим же маркуванням, а хімічні коктейлі лише змінять назву, але так і залишаться на полицях супермаркетів. Якщо дохід українців не зростатиме, вони продовжать купувати соковмісні напої, не вникаючи в склад, оскільки вони дешевші.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: