НОВИНИ

Якою буде вартість “солодкого життя”?

30.08.2016 18:15

Цьогоріч квоти на виробництво білого цукру отримали 44 заводи і за прогнозами новий маркетинговий рік (вересень-серпень 2016-2017 рр.) принесе близько 2 млн тонн цукру. Перехідні залишки цукру на кінець поточного маркетингового року оцінюються Асоціацією в більш ніж 350 тис. тонн, що на 37,5% менше порівняно з минулим роком. Це, без сумніву, впливає на ціни і стимулює їх ріст. На сьогоднішній день маємо 12,5-13,0 грн/кг. 

Позитивним є те, що виробничий сезон 2016 р. розпочався раніше з огляду на сприятливі погодні умови. Варто відмітити збільшення посівів і гарну динаміку розвитку посівів цукрових буряків: посівна площа цукрових буряків склала 284 тис. га, що майже на 19% більше в порівнянні з минулим роком; прогнозований урожай досягне 13 млн тонн.

Сезон цукроваріння в поточному році розпочався 20-го серпня і на даний час працює три цукрових заводи – Іллінецький, Жданівський і Томашпільський. Відтак, станом на 29 серпня (з початку сезону) в Україні вироблено 3,87 тис. тонн цукру.

Коли ж можна буде придбати цукор нового врожаю та за якою ціною? Найголовніше питання для споживача, відповідь на яке можемо дізнатись вже буквально цього тижня, коли в продаж поступить перша партія цукру нового урожаю. За прогнозами «Укрцукор» ціна солодкого продукту складе 14-15 грн/кг.

Суттєво вплинути на ціни внутрішнього ринку може відміна Закону України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру», відтак держава не зможе втручатись у питання ціноутворення і лише попит буде формувати пропозицію. Такий механізм, на думку Асоціації, лише допоможе стабілізувати ситуацію та уникнути споживчої паніки.

Проте, навіть за таких умов оптово-відпускна ціна все ж залишається низькою і межує з рівнем собівартості. Надлишок продукції змушує цукрові компанії активно шукати нові ринки збуту, відтак, перспективними для нас залишаються Грузія, Ізраїль, Азербайджан та країни Азії. За прогнозами «Укрцукор» 250 тис. тонн білого цукру мають експортувати українські компанії до кінця календарного року.

Тому, що чекає нас в новому сезоні і чи стане ціна привабливою для виробника і споживача одночасно – питання досить складне. Наразі маємо ситуацію, коли Уряд регулює ціни на цукор, а ті гроші, що отримують заводи, не покривають їхніх витрат. Таке регулювання бурякоцукрової галузі є надмірним і не відповідає поточним ринковим умовам. Виробникам потрібно нарощувати потужності, але допоки існує державне квотування – це неможливо. Потрібно докорінно змінювати систему.

Раніше цукрові компанії не раз зверталися до Уряду щодо розгляду скасування цінового регулювання (законопроект № 4532 від 27.04.2016, внесений на розгляд до Верховної Ради Кабінетом Міністрів України). Законопроект розроблений з метою скасування Закону України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру». Поточна сесія ВР покаже розвиток подій.

За матеріалами: Бізнес


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: