НОВИНИ

Крик душі: ситуація гірша, ніж при Януковичі – фермери АФЗУ

30.08.2016 16:06

«Асоціація фермерів та приватних землевласників України» (АФЗУ) занепокоєна беззаконням по відношенню до українських фермерів та нереагуванням влади та правоохоронних органів на кричущі випадки порушень законодавства. Фермери заявляють, що фактично йде знищення села.  

Сьогодні, 30 серпня 2016 року, на конференції “Стан справ у сфері земельних відносин загрожує українській державності”, організованої АФЗУ, фермери з різних куточків України розказали про «наболіле», намагаючись донести громадськості справжній крик душі українських аграріїв.

Так, Анатолій Григоровський, голова Асоціації фермерів Дніпропетровської області,   розповів про викрадення фермера 17 серпня цього року в селі Вербуватівка, Юр’ївського
району Дніпропетровської області, Володимира Зоренка, голови  фермерського господарства «Зоря». «Не може викликати занепокоєння той факт, що на другий день після викрадення фермера, пішов у відпустку начальник РУ МВС. Поліція самі бачите, як працює. Ми звернулися і до Прокуратури, і до СБУ, але  спостерігаємо, на жаль, повну бездіяльність правоохоронних органів. Я впевнений, що Володимира Зоренка навіть і не шукають. Всі кримінальні справи стосовно злочинів проти фермерів не розслідуються та «консервуються». – сказав Анатолій Григоровський.  

Також він розповів, що сам став жертвою злочинців: «Підпалювали техніку, магазин, знищили 500 гектарів посівів з метою захопити бізнес та забрати фермерське господарство. Я звертався до правоохоронних органів, але кримінальна справа так і не була доведена до логічного кінця.» – розказав фермер. Також Анатолій Григоровський  нагадав, що 20 липня цього року за  підробними документами було захоплено ТОВ «Промінь». 

Григорій Наконечний, фермер із села Семенівка, Баришівського району на Київщини, розповів, що рішенням виконкому Семенівської міської ради від 6 липня 2016 року наказано припинити діяльність його фермерського господарства. Таке неправомірне рішення є доказом корупції та передачі земель іншому власнику. «Доки наші можновладці не побачать людину, а не гектари та тонни, не буде ладу у державі. Влада виступає проти фермерів, а підтримує виключно великі агрохолдинги». –вважає Григорій Наконечний.

Фермер з Донеччини Віталій Пожидаєв розповів, що у 2014 році майже всім врожаєм пшениці у районі заволоділо підприємство «Зерноальянс груп», яке належить колишньому нардепу, на суму майже 18 млн грн. Компанія відмовилася від сплати коштів фермерам, які змушені були звернутися до суду. Компенсацію селяни й досі не отримали. Правоохоронні органи саботують розслідування даної справи. Віталій Пожидаєв переконаний, що і СБУ, і Прокуратура «кришують» злочинців. Також фермер нарікає на дії податківців, які виписали підприємству величезний штраф за несвоєчасну сплату податків. Компанія деякий час перебувала на неконтрольованій території і сплатила всі податки лише після встановлення української влади.

«Повне беззаконня! Ситуація гірше навіть, ніж в часи президентства Януковича.», – каже Анатолій Григоровський.

Президент “Асоціації фермерів та приватних землевласників України” Іван Томич заявив: «Подібні незаконні дії спостерігаємо у кожному селі по всій Україні. Звичайно, найбільш «хапові» для рейдерства хлібні регіони. Прикладів із Західної України менше.  Перша за падінням фермерських господарств – Хмельниччина (близько 200). На Віниччині, Черкащині, Київщині, Кіровоградщині, Дніпропетровщині постійно триває боротьба за землю.  Але багато хто з фермерів вже зневірився та перестав боротися, частина – боїться. Але деякі вірять та борються, і ці люди повинні об’єднати націю, так як іншого шляху вирватися з цієї западні немає. Дивує відношення держави до фермерів, адже для того, щоб в країні було добре, ми повинні воювати з державою».


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: