НОВИНИ

Біопестицид з лимонника: диво-засіб від довгоносика

08.04.2019 15:32

Лимонник, лимонне сорго, лемонграсс, лимонна трава або цімбопогон – це все назви однієї рослини яка до того ж без проблем здатна замінити дорогі і небезпечні препарати для боротьби з багатьма шкідниками в сільському господарстві України. Подробиці – в публікації Аgronews.

Лимонник – рослина теплолюбна. Зазвичай вона росте в Індії, Африці, Китаї та Америці. Однак завдяки змінам клімату тепер її можна вирощувати і в Україні.

А ось причини для вирощування цієї рослини можуть багатьох просто приголомшити: не так давно вчені розібралися, як з лемонграсу виготовити біопестициди для позбавлення від комах-шкідників, які вражають бобові та зернові культури при зберіганні.

Тривалий час лимонник вирощували в деяких районах Африки як засіб для відлякування змій і мухи цеце. Цим фактом зацікавилася молодий біохімік Мохісола Карігіді з університету Ібадан.

Дослідники отримали витяжку лемонграссу за допомогою процесу дистиляції і обробили заражені довгоносики боби з різними концентраціями продукту.

“Результат був цікавим, ми за короткий час зафіксували загибель дорослих довгоносиків. Я думала про посилення цього ефекту, комбінуючи інші рослинні засоби, такі як апельсиновий дистилят, наприклад, щоб створити ефект коктейлю. Біопестицид, отриманий з цього, забезпечив 100-відсоткову смертність довгоносика протягом однієї години після впливу”, – розповіла вона в інтерв’ю The Guardian.

Виходячи з біологічної ефективності біопестицидної композиції, розробленої Нігерійським науково-дослідним інститутом збережених продуктів (NSPRI), 6 мл продукту можуть ефективно очистити 100 г кукурудзи, зараженої довгоносиком, протягом 30 хвилин після впливу.

Вчені зафіксували 100-процентну смертність кукурудзяних довгоносиків за 30 хвилин. При меншій дозі 3 мл на 100 г кукурудзи 100-процентна смертність довгоносика була досягнута після 24 годин впливу.

У випадку з довгоносиком на бобах, 30 мл знищили довгоносиків в 3 кг бобів протягом 30-60 хвилин після впливу.

Однак результати показали, що профілактика, а не лікування – кращий підхід для використання біопестицидів, так як для чистих насіння і зерна потрібна менша кількість продукту, ніж для вже заражених.

“Таким чином, негайне обприскування відсортованих зібраних бобів або зерен кукурудзи з невеликою кількістю продукту і висихання на повітрі протягом п’яти-10 хвилин перед упаковкою в мішки ефективно запобіає нападу довгоносика”, – сказала Карігіді.

Застосування біопестицидів, як в цілях контролю, так і з метою профілактики довгоносика, може зберегти оброблений харчовий продукт на термін до року і шести місяців без необхідності повторного застосування.

Повторне застосування часто необхідне в разі використовуваних наразі синтетичних пестицидів для збереження продукції протягом аналогічного періоду часу.

Винахідник біопестицидів зазначила, що ще однією перевагою є добре задокументовані лікарські властивості рослини, зокрема протизапальні, антибактеріальні, протигрибкові та антиоксидантні властивості, які також корисні для людини.

Наразі не було зареєстровано жодних негативних наслідків для здоров’я людини при вживанні продуктів, оброблених лемонграсом, хоча може бути індивідуальна алергія на запах.

Інсектицидна дія біопестицидів відбувається під час вдихання та контакті. Терпени і терпеноїди, які є вторинними метаболітами рослин, викликають симптоми, які передбачають нейротоксический спосіб дії на довгоносиків.

Поки що єдиною перешкодою для комерціалізації продукту, запатентованого в Нігерії, є собівартість. Вартість препарату досить висока, зазначила винахідник біопестицидів, якщо говорити про дрібне виробництво, але якщо продукт буде проводиться крупномасштабно, то ціну можна знизити так, щоб фермери могли його придбати.

Поки диво-пестицид не дістався до українського ринку, можна спробувати більш ранні, але перевірені африканськими фермерами методи його використання – висаджувати рослину поруч з місцями зберігання бобових і зернових культур.

Крім анти-шкідницької користі лемонграсс – ще й вельми приваблива рослина для декору ділянки. До того ж вона має чимало лікувальних властивостей, які активно застосовуються в народній медицині. В Індії траву лимонного сорго здавна використовують проти вірусних інфекцій і навіть при холері.

Багато століть назад сушене листя лемонграсса везли в тюках на верблюдах в арабські країни і навіть до Європи, де їх охоче використовували для ароматизації пива і вина.

А ще лимонне сорго – рослина, знайома виробникам чаю і любителям східної, перш за все азіатської, кухні.

В азіатській кухні масло лимонного сорго додають в суміші карі, соуси, маринади, підливи до м’яса, риби і морепродуктів.

Нижню частину розетки листя в свіжому вигляді відварюють і використовують як гарнір, а подрібнені сушені листя можна покласти в чорний або зелений чай за смаком. Цікаво, що такий напій дуже смачний в холодному вигляді, в жаркий день він прекрасно втамовує спрагу.

 

 


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: