АГРО-БЛОГ

Лещенко озвучив переваги земельної реформи в Україні

09.06.2021 14:42
roman-leshchenko-124230

Безумовно найважливішим питанням цього року є реалізація земельної реформи шляхом скасування мораторію, який фактично був умовною фікцією. Про це під час IV Агрополітичного форуму в рамках 33-ї Міжнародної агропромислової виставки AGRO-2021 розповів Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, пише agronews.ua в агро-блозі.

Усі ми прекрасно знаємо, що мораторій існував для окремої групи людей. За рік часу ми зробили аналітику через Державний земельний кадастр, і з’ясували, що мільйонам  гектарів земель у правовому статусі селянського господарства здійснювалися транзакції купівлі, продажу, вільного дарування, відчуження на юридичні особи. Фактично ринок землі існував, а імітація того, що ніби нічого насправді не відбувається, тільки шкодила.

 І те, що 1-го липня ми відкриваємо ринок землі, є абсолютно нормальним логічним явищем. Нам нема чого боятися. Ми зробили величезну кількість запобіжників і створили максимально консервативну редакцію земельної реформи.

Суспільство хвилювало питання концентрації землі в «одні руки». Була дискусія щодо обмеження до 10 тис гектарів, 500 гектарів пропонували асоціації, я запропонував 100 га, щоб не було жодних спекуляцій на цю тему.

Суспільство хвилювало питання іноземців. За підтримки 5-ти фракцій у парламенті, при скасування мораторію було внесено, що питання іноземців буде вирішено виключно через референдум.

Суспільство хвилювало питання Держгеокадастру. Сьогодні прийнято історичний закон, завдяки якому ми фактично поставили крапку на структурі Держгеокадастр, яке все своє існування була розпорядником землі та створювала корупційні ризики. Сьогодні громади вже повноцінні розпорядники земель –  вони мають реальні повноваження.

Суспільство просило відкриті дані. За цей рік було прийнято закон про національну інфраструктуру геопросторових даних. Законом передбачено вільний, безкоштовний та безперешкодний доступ до усіх даних Державного земельного кадастру, в т.ч. всіх відомостей про земельні ділянки, водні та лісові ресурси.

Зрозуміло, що до запуску ринку залишилося зовсім мало часу, але всі необхідні підзаконні акти будуть прийняті найближчим часом. І 1-го липня нічого катастрофічного не відбудеться, країна як жила і працювала, так і буде. Єдине, що буде – легітимне право користуватися та розпоряджатися своєю землею.

Земельний пакет реформ, який ми прийняли – це лише початок шляху.

Земельна реформа – живий організм. Ми детально вивчали успіх наших європейських колег. Наші сусіди республіка Польща, 15 років продовжує успішно реформувати земельні відносини. Якщо є ризики, вони вносять зміни, вводять запобіжники, модернізують та вдосконалюють законодавство.

На сьогодні абсолютно здорова і нормальна атмосфера у парламенті. За Закон земельної децентралізації  проголосувало 284 народні депутати. Наразі унікальний період, коли Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин знаходиться у повній синхронізації з Міністерством аграрної політики та продовольства України. Якщо є ризики, ми завжди допрацюємо, обговоримо і рухатимемось далі вперед.

На тридцятому році незалежності країна заслужила, щоб земельна реформа відбулася. У цьому році ми активно хочемо запустити роботу земельної реформи не словом, а ділом. Запустити національний проект зрошення та дренажу України –  це питання вже на часі. Збільшити державну підтримку, щоб підтримка аграрного сектору була не менше 1% ВВП країни. Також питання безпеки харчової продукції, питання відкриття нових експортних ринків  – це те, чим буде займатися Міністерство і рухати зміни разом з вами.

Я дуже дякую всім за підтримку. У нас попереду дуже багато роботи. Ми робимо це не для окремої особистості, а для країни, адже саме агросектор є великою надіє українського народу. І на нас лежить велика відповідальність проведення усіх реформ.

Читайте також: Які можливості відкриває ринок землі для української молоді – Соломчук


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: